Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas. Socrate
sâmbătă, 24 septembrie 2011
Copii ai şcolii la curăţenia generală!
Au trecut două săptămâni de la începutul şcolii în goană. Cunoaşterea elevilor, recapitulări pentru testele iniţiale, modificări de orar, veniţi-plecaţi, ordine de la IŞJ- toate privind chestii obligatorii şi urgeeeeente!-, "indicăţi" mai mult ori mai puţin inteligente, bancuri mai bune ori mai fâsâite.....agitaţie de toamnă, precum cea a gospodinelor ce nu mai prididesc cu zacuştile, murăturile, salatele, etc din această perioadă.
Azi a fost o altfel de zi de week end pentru câţiva dintre noii mei elevi; am participat, alături de alţi copii şi tineri, la campania derulată sub tutulatura Lets do it, Romania! Şi am făcut-o! Atât cât ne-au ţinut puterile. Atât cât ne-am priceput. Oricum, mult mai mult decât cei care, huzurind sub pături moi, şi-au prelungit somnul de dimineaţă într-o zi de sâmbătă. Şi iarăşi cu mult mai mult decât cei care, fără urmă de obraz şi de ruşine, aruncă, din viteza maşinii uneori(că deh! nesimţirile lor se ajunseră proprietari de cele maşini de fiţe şi nu se cade să mai facă vreo excursie până la tomberoanele de gunoi) saci cu pamperşi folosiţi, găleţi, izmene, becuri şi altele ce nu mai sunt de folos prin gospodărie în boscheţii,şanţurile ori refugiile de pe marginea şoselei, în pădure, în parcuri, pe lângă coşurile de gunoi, etc. Şi şi mai mult faţă de cei care, muulţi şi guralivi, nu mai prididesc cu laudele de sine şi nici cu privirile condescendente şi atitudini măreţe faţă de fraierii care rânesc gunoaiele altora! Şi sunt mulţi dintre aceşti printre noi. Mai mulţi ca oriunde în lume! Mai fudui ca nicăieri în altă parte! Mai nemernici decât şi-ar dori, poate, să fie!Nu mi-a venit să cred câtă mizerie am putut aduna cu câţiva copii harnici şi ascultători în vreo două ceasuri! Nu credeam că adulţii care fac parastase şi tot soiul de alte pomeni la cimitirul Pacea pot avea obrazele atât de groase încât să umple pădurea din jur cu toate resturile acestor paranghelii, ca şi cum dincolo de mormintele alor lor ar fi groapa de gunoi ori vreo gaură neagră care să absoarbă miile de pahare de plastic, coroanele care nu mai sunt la modă, sacoşele cu resturi în care s-au aciuat furnici şi alte dihănii, miile de suporturi roşii de lumânări ce şi-au ars conţinutul...Mare mizerie şi mulţi mizerabili! Vor ajunge nepoţii mei să gândească şi să trăiască altfel??? Mi-e greu să cred că da...dar sper, că speranţele nu costă absolut nimic.
Până una-alta, le mulţumesc elevilor mei harnici şi responsabili, unii dintre ei dovedind că şi-au însuşit serios principiile cercetăşiei pe care s-a străduit să li le transmită învăţătoarea lor, Adriana Grădinaru, căreia îi mulţumesc pentru ceea ce a reuşit să facă până acum. Aceşti copii au găsit de cuviinţă să-şi sacrifice o zi din week end pentru a răspunde la o chemare generoasă, aceea a contribui la realizarea curăţeniei de toamnă, la reîmprospătarea feţei lumii în care trăiesc. Li se cuvin felicitări copiilor: Cameliei Popovici, Denisei Babeii, Denisei Bejinariu, lui Robert, lui Alex şi, în mod special, unui noduleţ de om cu un suflet uriaş, Dianei Elisei, cu toţii elevii mei de la VD. Bravo, dragii mei! Vă mulţumesc şi mă declar fericită să vă am elevi!
joi, 15 septembrie 2011
Început de nou an şcolar
Structura anului şcolar 2011-2012 este următoarea:
Semestrul I
Cursuri - luni, 12 septembrie 2011 - vineri, 23 decembrie 2011
In perioada 22 - 30 octombrie 2011, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta.
Vacanta de iarna - sambata, 24 decembrie 2011 - duminica, 15 ianuarie 2012
Semestrul al II-lea
Cursuri - luni, 16 ianuarie 2012 - vineri, 6 aprilie 2012
Vacanta de primavara - sambata, 7 aprilie 2012 - duminica, 22 aprilie 2012
Cursuri - luni, 23 aprilie 2012 - vineri, 22 iunie 2012
Vacanta de vara - sambata, 23 iunie 2012 - duminica, 9 septembrie 2012
Alte date generale cuprinse in Ordinul nr. 4292/2011 privind structura anului scolar
I. Anul scolar 2011 - 2012 are 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare;
II. Exceptii:
a) Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar are 37 de saptamani, din care durata cursurilor este de 33 de saptamani, 4 saptamani fiind dedicate desfasurarii examenului national de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se incheie la data de 1 iunie 2012.
b) Pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de saptamani, din care durata cursurilor este de 35 de saptamani, o saptamana fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se incheie la data de 15 iunie 2012.
c) Pentru clasele din invatamantul liceal - filiera tehnologica, cu exceptia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare.
d) Pentru invatamantul special - clasele a IX-a - a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor este de 37 de saptamani, insumand 182 de zile.
e) Stagiile de pregatire practica pentru care au optat absolventii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologica, cuprind 720 de ore care se desfasoara in perioada propusa de unitatea de invatamant organizatoare si aprobata de inspectoratul scolar, conform structurii anului scolar, cu respectarea vacantelor.
f) Pentru invatamantul postliceal (scoala postliceala si scoala de maistri), durata cursurilor este cea stabilita prin planurilecadru de invatamant in vigoare.
III. In zilele libere prevazute de lege nu se organizeaza cursuri:
1. joi, 1 decembrie 2011 - Ziua Nationala a Romaniei
2. marti, 1 mai 2012 - Ziua Muncii;
3. luni, 4 iunie 2012 - a doua zi de Rusalii.
IV. Saptamana 2-6 aprilie 2012 din semestrul al II-lea este saptamana dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare, avand un orar specific.
V. Tezele din semestrul I al anului scolar 2011 - 2012 se sustin, de regula, pana la data de 30 noiembrie 2011. Tezele din semestrul al II-lea al anului scolar 2011 - 2012 se sustin, de regula, pana la data de 25 mai 2012.
miercuri, 7 septembrie 2011
Gata vacanţaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.............
Da, ştiu; a fost prea scurtă, a trecut prea repede, n-am avut timp să ne dezmeticim, ....refrenele fiecărui început de septembrie. Nici unul n-am apucat să facem ceva important, să valorificăm timpul liber. Fiecare ne-am făcut sumedenie de planuri care au rămas doar idei de sertar. În finalul fiecărei vacanţe ne apucă nostalgia şi ne promitem că data viitoareeee..........
Va fi mereu aşa, cu sau fără rezonanţa Schumann: niciodată nu vom avea timp pentru tot soiul de proiecte! Fie pentru că vom fi prea obosiţi, fie pentru că vom tot amâna("Lasă, că doar am atâtea săptămâni. Întâi fac..."), fie pentru că vom trece de la o idee la alta, cu mintea încălzită de soarele verii...
Aşa că, place sau nu, hai înapoi la şcoală. Şi până când vom intra serios în lecţii, citiţi asta.
Pe când şi ai noştri???????
Abonați-vă la:
Postări (Atom)