Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas. Socrate
joi, 22 iulie 2021
Despre mediere printre valuri de Atlantic
Recent (5-12 iulie a.c.) a avut loc ultima întîlnire de proiect Erasmus+ Deliberative Mediator Leader Students (2018-1-TR01-KA229-059667-6), proiect finanțat de Comisia Europeană și coordonat de colegii de la Ziya Gökalp Ortaokulu, din Hendek-Sakarya, Turcia. Teoretic, această întâlnire ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut, căci el a fost aprobat pentru perioada 2018-2020, dar pandemia provocată de SARS-Cov 2 a făcut ca termenul activității să fie prelungit cu un an.
Școala gazdă a fost Colegio de Educación Infantil y Primaria Tagoror din Santa Cruz de Tenerife, o școală micuță, dintr-un cartier sărac al capitalei insulei canariene. Clădirea școlii, construită în epoca franchistă, aduce aminte mai degrabă de o închisoare cu gratiile ei de la ferestre, cu verdele - pușcărie de pe pereți, cu balconul de deasupra intrării, balcon din care salutau șefii franchiști, așteptând ca și elevii să răspundă așișderea, cu o curticică interioară (patio) în care elevii ies în pauze, Impresia aceasta de clădire militară e moderată, e încălzită, însă, de oameni calzi, care-și dedică și acum, în perioada vacanțelor, lucrului cu copiii în cadrul școlii de vară, activitate finanțată în totalitate de autoritatea locală (Spania e împărțită în mai multe provincii autonome, Canarias fiind una dintre ele), autoritate care oferă vouchere de masă pentru toată vara pentru numeroși copii ai cartierului, micuța școală gestionând programul acesta pentru zona ce îi e arondată. Fără acest sprijin, numeroși copii ar avea de suferit efectiv de foame. Mulți dintre ei sunt copii ai unor imigranți recent ajunși în capitala insulei Tenerife, oameni care nu au nici un fel de vcenit, care nu cunosc limba și care supraviețuiesc cu greu.
Dintre acești oameni se distinge figura calmă și blândă a doamnei Anabel Moreno Toste, directoarea școlii, și soțul ei, Julio. Ei au pregătit un program foarte complex pentru partenerii din cele șase școli partenere. Nu a fost chiar simplu de gestionat întâlnirea de proiect, având în vedere că a fost o întâlnire mixtă, unii parteneri fiind prezenți fizic (România, Polonia și, firește, Spania), alții doar on line- Turcia, Italia și Grecia. Cu toate acestea, gazdele au realizat un program complex, combinând activități de cunoaștere a mediului geografic, a patrimoniului cultural, a evoluției istorice, a realităților economice actuale ale comunităților canariene, cu activități specifice proiectului : prezentarea modului în care fiecare partener și-a realizat sarcinile de lucru stabilite la întâlnirea precedentă, schimbul de bune practici, prezentarea rezultatelor unor chestionare, discuții despre produsele finale ale proiectului, despre realizarea obiectivelor propuse și despre rapoartele finale etc.
Echipa noastră a prezentat materiale de foarte bună calitate, toți partenerii apreciind nu doar calitatea acestora, ci, mai ales, faptul că au fost realizate de copiii implicați în proiect, copii care au răspuns la chestionare, care au luat interviuri colegilor lor și cadrelor didactice, copii care au montat apoi materialul filmat într-un filmuleț de un sfert de oră, demonstrând implicare, seriozitate, responsabilitate, creativitate, precum și dexterități și abilități tehnologice firești pentru noua generație. S-au exprimat opinii pozitive despre impactul acestui proiect asupra organizațiilor școlare partenere, despre nevoia de mediere și de implicare a copiilor în rezolvarea situațiilor tensionate care apar în colectivele școlare, despre creșterea rolului și autorității lor în rândul colegilor, despre satisfacția mediatorilor care reușesc să înlăture norii de furie de pe frunțile și din comportamentul colegilor lor. S-a exprimat, firește, și tristețea provocată de blocarea nu doar a derulării proiectului, ci și a întregii activități școlare, dar și hotărârea de a continua activitatea în anii care vin.
S-au exprimat și regrete, firește, pentru că s-a încheiat un proiect care ne-a deschis noi orizonturi, ne-a adus noi prieteni, ne-a făcut mai înțelepți. Și s-au creionat perspectivele unor viitoare colaborări.
vineri, 16 iulie 2021
Bobocii noștri fac pene....
Da. Piticii, care mai ieri ni se împleticeau printre picioare și se rătăceau printre ușile școlii, cresc. Și cresc frumos. Știu să scrie frumos și corect. Știu să cânte și să recite. Știu să asculte și să povestească. Știu să mânuiască tot soiul de device-uri electronice. Și, mai ales, știu să o asculte și să o respecte pe DOAMNA. Ce spune dumneaei, aceea se face, nu ce spune mama, ori recomandă bunica, ori își dă cu părerea te miri cine. Azi e vorba despre bobocii foști studenți la ABECEDAR ai doamnei învățătoare (nu-mi place cum sună profesor pentru învățământ primar!) Violeta Elena Faliboga.
Să vă bucurați de vacanță cu toții! Și, mai ales: nu spuneți adio abecedarului, ci pe curând. Altfel, ajungem să uităm ceea ce am văzut că știți atât de bine. Vară incredibilă, boboci!
joi, 1 iulie 2021
Cireșarii lui Creangă
Iată ce primim, și cu bucurie dăm mai departe, despre colegii care lucrează cu piticii din ciclul primar, colegi care oferă o firimitură din sufletul lor celor pe care, până mai ieri, i-au avut în bănci. Materialul este preluat din cotidianul Monitorul de Suceava. Cine nu ne crede, să dea fuga aici! N-avem noi cireșii lui Nică, dar avem joaca și entuziasmul său, așa încât ne vom bucura de copilărie!
Școala de Vară „Cireșarii lui Creangă”, la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava
Joi, 1 Iulie 2021 (09:06:28)
de Daniela MICUŢARIU
În perioada 5-9 iulie, la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava se va desfășura prima ediție a Școlii de Vară „Cireșarii lui Creangă”. Cei aproximativ 100 de participanți, elevi din învățământul primar, vor fi implicați timp de cinci zile în activități variate, coordonate de cadre didactice și voluntari, pe parcursul cărora vor avea parte de experiențe inedite de învățare, într-un mod interactiv, ludic, specific vârstei. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Asociația Părinților EDUCRED, Centrul Local al ONCR „Ținutul Fagilor” Suceava.
După cum ne-a spus prof. Laura Dascălu, de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava,acest proiect a fost inițiat de către cadrele didactice din școală ca răspuns la nevoia elevilor de a experimenta situații de învățare noi, proiectate în cadru nonformal, menite să le dezvolte beneficiarilor abilitățile de viață legate de capacitățile de relaționare, comunicare, cooperare, autonomie personală, precum și aptitudini personale din domeniul artelor, sportului, limbilor străine. Activitățile au fost gândite pe șapte ateliere din domenii diferite și se desfășoară în intervalul orar 9:00 – 15:00. Organizatorii își doresc ca pe parcursul derulării activităților fiecare participant să exerseze atitudini pozitive față de sine și față de ceilalți, ridicând prietenia la rang de principiu ca parte a culturii organizaționale.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)