miercuri, 30 noiembrie 2022

La altarul României Mari

Sărbătoare de suflet în sala de sport a școlii. Clasele a VIII au refăcut, prin cântec și joc popular, România Mare din 1918. Dincolo de stângăciile lor și de sonoritatea proastă a sălii ( e o sală de sport, nu una de concerte, ce să facem???), au fost acolo inimile copiilor noștri, emoțiile lor sincere, sufletele lor tinere și entuziaste, stropii de Cer sădiți în aceste suflete, bucuria de a se lăsa antrenați în activități alternative la temele de-acasă și rezolvarea de probleme. Activitatea s-a adresat tuturor iubitorilor de cântec și joc popular românesc, iar artiștii au fost elevii claselor a VIII a, cei care studiază în acest an școlar istoria românilor. Fiecare clasă a reprezentat o provincie unită cu Regatul României în 1918: a8a A- Basarabia, a8a B- Bucovina, a8a C- Transilvania, a8a D - Maramureș și a8a E- Banat-Crișana. Specatorii, elevi de gimnaziu și de a III a, cadre didactice și părinți 9mai ales ai artiștilor) s-au bucurat de mănunchiul de cântece populare li patriotice, precum și de pașii de horă, brâu, bălăceană, tropotită ori lungă de pe Someș și Mureș, răsplătindu-i pe cei mai mari elevi ai noștri cu aplauze. A fost o oră intensă de românism sincer, simplu, precum sufletul românului făuritor de pâine și de țară. A fost un pic de Romanie caldă, de Românie îmbrăcată în strai de Duminică, de Românie care, după munca trudnică, se bucură de lumină, de dragoste, de prieteni, de megieși, de liniște, de pace.
https://www.facebook.com/1034983220/videos/pcb.10227481097866497/1819240025116150 https://www.facebook.com/1034983220/videos/pcb.10227481097866497/3199713190359507

marți, 29 noiembrie 2022

Călător prin România

Virtual, e adevărat, dar a fost o călătorie fascinantă, frumoasă, provocatoare, oferită de prof. Daniela Baltaru copiilor de la clasele a VII a. A fost o modalitate de a celebra cei 104 ani de la făurirea României Mari, o Românie frumoasă, bogată, gata să ofere câlâtorului priveliști și amintiri de neuitat. Constituiți în echipaje de câte cinci colegi, gimnaziștii noștri au răsfoit pagini de istorie și geografie, de artă și religie, de etnografie și folclor, dovedind că au cunoștințe de cultură generală, recunoscând personalități și costme populare, muzicieni și ritmuri clasice, monumente istorice și formațiuni geologice, opere de artă plastică și complexuri religioase. Au gândit, au cântărit, au reactualizat cunoștințe, și-au amintit de călătorii făcute cu clasa ori cu părinții, s-au consultat cu colegii, au sintetizat, au răspuns. Au fost emoționați. Au trăit. Au umblat, repede-repede, printr-o Românie frumoasă, și creativă, și impresionantă. Și pe noi ne-au impresionat, înainte de toate, grupurile vocale ale copiilor de la clasele a V a (coordonați de prof. Mariana Bujorean) și cel al claselor VI-VII (coordonați de prof. Lavinia Gavrilovici). Mulțumiri și recunoștință tuturor!

O Românie de descoperit

Sub acest titlu, copiii din clasele a VIa, sub îndrumarea prof. Gabriela Aungurencei și având parte de jurizarea realizată de colegii mai mari, precum și unui grup de studenți practicanți, s-a desfășurat un concurs consacrat celor două mari evenimente nașionale atât de apropiate: Ziua Bucovinei și Ziua Națională a României. A fost seara Bucovinei petrecută într-un mod frumos, elegant, colorat și, mai ales, în prezența energică și energizantă a copiilor. A fost o bucurie să vezi copii fericiți că pot transpune în muzică, artă plastică, versuri originale frumusețea plaiurilor românești, bogăția materială și spirituală a țării și neamului nostru, să-i auzi vorbind despre monumente istorice și comori geografice, despre gastronomie și tradiții românești, despre straie populare și nădejdi de viitor, despre mitologia românească și visurile lor de copii. Cu atât mai frumoasă a fost activitatea cu cât un grup de copii inimoși de la VII D ne-au oferit un superb moment artistic cu cântece patriotice și dans popular. Cântece populare din diverse regiuni etnofolclorice ale țării, cântece de cătănie, superbul imn al Bucovinei, Cântă cucul... Voci de copii, armonii de trompetă și tobă, fără de care cântecul bucovinean n-ar avea farmecul lui specific, cămăși cu mărgele, brâie tricolore, ritmuri vesele și cadențate au creat, toate împreună, o atmosferă și o seară de neuitat. MUlțumiri, dragi copii. Să creșteți frumoși și puternici, precum munții și oamenii Bucovinei.

duminică, 27 noiembrie 2022

Omagiind un bucovinean harnic și modest

La 23 noiembrie 1953 se stingea, lovit de moartea neașteptată a soției sale iubite, Elvira, Ilie E. Torouțiu, critic și istoric literar, profesor, editor, academician, cărturar acribios și modest, născut în Solca Bucovinei în 1888. Foarte puțin, nedrept de puțin cunoscut în lumea românească de azi, pentru că, adversar declarat al comunismului, el a fost eliminat din Academie, iar lucrările sale au fost trecute la index de acest regim, cărturarul bucovinean s-a bucurat de un început de recuperare cu ajutorul unor minunați copii ai școlii noastre. Iasmina, Maia, Alexia, Răzvan, Alex, Denis și Ionică au încântat publicul prezent în sala Elena Greculesi de la Biblioteca județeană I.G.Sbiera cu versuri din opera unui alt bucovinean uitat, Vasile Posteucă, și cu melodii de neuitat ale trupei Phoenix. Felicitări lor și mulțumiri părinților care îi cresc atât de frumos!

sâmbătă, 19 noiembrie 2022

Studio de copilărie

Iar a fost o sâmbătă frumoasă: copii veseli și frumoși, puși pe joacă, pe șotii, pe teatru. Ne-am jucat iarăși: Am fost scufițe și domnișoare, mirese și profesori, mame și copii, lupi și vânători... Mai presus de toate, devenim, treptat, prieteni. Învățăm să avem răbdare, să ne ascultăm, nu doar să ne auzim. Învățăm să ne cunoaștem, să ne descoperim, să ne apreciem. Pătrundem profund în sensul cuvintelor. Experimentăm prietenia, sinceritate, încrederea, solidaritatea, împăcarea, adevărul, înțelegerea.... Ne construim, cărămidă cu cărămidă, cuvânt cu cuvânt, emoție cu emoție, ne construim frumos împreună. Ne jucăm serios. Facem treburi serioase jucându-ne. Și ne recompensăm: cu zâmbete, cu aplauze, cu bomboane, azi cu portocale care ne amintesc că vine Crăciunul. Ochii strălucitori ai copiilor, glasurile lor vesele, înbrățișările dinaințe de plecarea acasă reprezintă cel mai minunat feed back pe care îl poate avea un profesor. Și, astăzi ca și în sâmbetele anterioare, le-am avut din plin!