Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas. Socrate
sâmbătă, 25 martie 2023
Teatru
Deşi mai puţini decât de obicei (mulţi copii sunt plecaţi cu părinţii pe cine-ştie-unde în această zi de sărbătoare şi, în acelaşi timp, de pomenire a morţilor), ne-am întâlnit iarăşi în ograda lui Creangă la atelierul de teatru. Ne-am bucurat să ne vedem şi ne-am jucat iarăşi de-a artiştii. Ziua de azi a fost destinată jocului de improvizaţie. Am fost, fiecare la rândul lui, un telefon, o şa de cal, un ghiozdănel, o rochie de carnaval, un tablou, un ceas… obiecte de tot felul care au monologat. Au fost exprimate gânduri şi sentimente. S-au imaginat situaţii diverse. S-au făcut corelaţii şi comparaţii. S-a dialogat, apoi, plecând de la micile monologuri. S-au făcut analogii. Am râs. Am fost serioşi. Ne-am amintit. Ne-am distrat.
Pentru profesor este tot mai evidentă necesitatea unor cursuri profesioniste de teatru în şcoală. Copiilor le place şi sunt sigură că le-ar fi de mare folos un asemenea curs pentru a le da posibilitatea de a se exprima şi această formă. Noi ne jucăm într-un miniclub de week end, dar am constatat că joaca asta poate influenţa foarte serios pe cei care acum sunt ăn formare.
Cursurile de teatru contribuie din plin la formarea personalităţii copilului care e un adult în formare. Prin intermediul jocurilor de tot felul, al exerciţiilor de mimă şi pantomimă, de improvizaţie, al combinării recitărilor cu interpretări muzicale şi coregrafice în cadrul microspectacolelor văzute ca producţii finale ale unor asemenea ateliere, copiii sunt beneficiari multipli, dobândind, ori exersând abilităţi şi competenţe multiple în ceea ce priveşte dezvoltarea sa intra- şi interpersonală,
Teatrul, înainte de toate, este o alternativă de învăţare. Studii profesioniste demonstrează că elevii ce desfăşoară asemenea activităţi extracurriculare tind sa performeze mai bine la şcoală şi chiar să obţină rezultate superioare la diferite examene. Nu întâmplător în Atena lui Pericle (sec. V î.Hr) cetăţenii erau obligaţi să participe la spectacolele de teatru, pentru cei ce nu-şi permiteau acest lucru autorităţile polisului preluând sarcina din punct de vedere financiar. Activitatea într-un atelier de teatru contribuie la îmbunatăţirea stimei de sine, antrenând copilul în susţinerea unui discurs în public, în depăşirea tracului şi agorafobiei, construind treptat încredere în capacităţile proprii. În asemenea taeliere copiii învaţă şi să coopereze mai bine în echipă (ştiute fiind problemele care apar în asemenea situaţii, şi parcă tot mai puternic în ultima vreme), se disciplinează şi învaţă să accepte opiniile celorlalţi. Activităţile desfăşurate în asmenea context conduc la legarea unor noi prietenii, la descoperirea unor preocupări şi hoby-uri comune la copii de vârste diferite, din clase şi grupuri diferite, ceea ce e un câştig şi la nivel individual, dar şi la nivelul şcolii. Poate cea mai importantă achiziţie pe care un copil o dobândeşte în cadrul unui atelier de teatru este încrederea de sine. Mulţi copii (şi nu doar ei !) se confruntă cu trac, cu teamă, cu anxietate, iar teatrul îi ajută să depăşească asemenea bariere. Un copil cu încredere în fortele proprii va deveni un adult cu prezenţă de spirit, un adult ce-şi va înfrânge teama de a ţine un discurs, de a participa la un concurs ori de a susţine un interviu.
Am vizionat un actor grozav: Gheorghe Cozorici recitând Scrisoarea a III a. Un titan al teatrului românesc recitând versurile titanului poeziei româneşti. Am hotărât să pregătim şi noi, ca produs final al atelierului, Scrisoarea a III a. Am împărţit rolurile şi data viitoare vom lucra în primă lectură această capodoperă a creaţiei eminesciene.
marți, 21 martie 2023
Copiii nostri ies in lume
Proiectele Erasmus+ de tip KA1 dau posibilitate cadrelor didactice și elevilor să urmeze cursuri și să viziteze școli europene, în scopul de a studia alte sisteme de învățământ, de a învăța metode interesante, de a afla lucruri despre cultura altor țări.
Trei cadre didactice și 12 elevi de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava au vizitat în perioada 27 februarie – 7 martie 2023 o școală gimnazială din Santa Cruz de Tenerife, Spania, C.E.I.P. Tagoror.
O școală mică, dar extrem de interesantă, cu oameni care se comportă ca o familie. Și, bineînțeles, insula, care pare că e din altă lume. Impresiile au fost foarte puternice.
ANASTASIA AXENTE, clasa a 8-a: ”Profesorii reușesc să includă elemente interactive în lecțiile lor, insuflându-le copiilor bucuria de a veni la școală, precum jocuri pe tablele digitale la geografie, învățarea celor mai populare cântece la engleză sau exersarea pe instrumente profesionale la muzică!”
IUSTIN REBENCIUC, clasa a 8-a: ”Am învățat că lumea e o carte, iar cei care nu călătoresc citesc doar o pagină din ea. Au fost clipe minunate, trăite cu oameni de care m-am atașat profund și pe care-i voi păstra mereu în amintire. A fost o interacțiune extraordinară între noi, o aventură care mi-a marcat existența”.
ALEXIA DOROBĂȚ, clasa a 7-a: ”În școală există o sală de clasă specială pentru copiii cu dizabilități, necesară pentru a putea fi integrați în colectivitate și societate. Am petrecut 10 zile alături de copii cu care am format noi prietenii și profesori nemaipomeniți, cărora le mulțumesc.”
ALEXANDRU UNGUREANU, clasa a 8-a: ”Un aspect notabil al sistemului de învățământ spaniol este utilizarea tehnologiei în sălile de clasă. Guvernul investește masiv în tehnologia educației, iar școlile folosesc instrumente tehnologice, cum ar fi table interactive, tablete și computere, pentru a face învățarea mai atractivă și mai eficientă.”
IULIA SANDU, clasa a 8-a: ”O diferență dintre sistemul nostru de învățământ și al lor se observă din prima clipă: respectul pentru titulatura de profesor și vârstă de la noi este transformat într-o prietenie bazată pe încredere și respect la ei.”
RĂZVAN POPA, clasa a 8-a: ”Am putut compara sistemul nostru de învățământ cu al lor, care se bazează mai mult pe înțelegerea celor predate și nu doar să fie ca un robot, să rețină lecțiile și să le reproducă. În fiecare zi elevii aveau ceva nou de făcut, iar profesorii țineau lecțiile astfel încât să fim și noi implicați, de la cântat până la concursuri Kahoot cu premii.”
Pentru cele 3 cadre didactice care au participat, Georgeta Cîmpan, Iuliana Mihalache și Ionuț Beligan, nu a fost simplu deoarece au realizat o selecție, la care s-au prezentat aproximativ 90 de elevi ai școlii, apoi acte, drumul, probleme de sănătate... am fost ca părinții lor timp de 10 zile. O responsabilitate imensă, dar pe care am reușit să o ducem la capăt cu bine. Cât despre sistemul lor de învățământ, ce să zicem? Au zis copiii pentru noi: VREM ȘI NOI! Ne-am întors cu un gust amar... Noroc că după-amiaza am avut timp să vizităm insula!
În concluzie, am aflat o mulțime de lucruri despre sistemul lor de învățământ, despre ei personal, adică obiectivele pe care ni le-am propus le-am atins. Bonus: o lume complet diferită de a noastră, cu priveliști ca de pe Marte, cu plante necunoscute, carnaval, o lume plină de viață și de zâmbete.
duminică, 19 martie 2023
Povesti din Ograda
Ograda lui Creangă se dovedeşte şi în acest an primitoare pentru toţi cei care îşi doresc să se joace şi să înveţe şi în week end. Iniţiat ca o alternativă de învățare și de petrecere a unui timp liber de calitate oferită elevilor școlii, proiectul îşi doreşte, în mod deosebit, asigurarea de șanse egale copiilor aflați în situații de risc școlar, optimizarea procesului de incluziune în comunitatea școlară, cultivarea stimei de sine, socializare diversă în cadrul atelierelor pe care le desfăşurăm lunar.
Activităţile se desfăşoară în 12 ateliere:
• Astronomie pentru începători
• Construim roboţei
• Sport
• Dans
• Teatru flocloric
• Acvaristică
• Arta plastică
• Artcraft
• Armonii
• Arta culinară
• Origami
• Tradiții
Păreri?
“Este foarte fun la acest atelier. Mi-a dat posibilitatea să mă distrez împreună cu colegii, să cunosc mulți copii, să îmi fac prieteni noi. Am rămas prieteni în continuare.” M.C,14
„Nu se poate să ne vedem de mai multe ori?” E.G., 12
„Ce încântată venea acasă după fiecare activitate! Nu se mai oprea din povestit cum au vorbit, cum s-au jucat, ce au mai scornit… Abia aștepta următoarea întâlnire. Cred că se simt minunat și că ar trebui să se desfășoare mai des aceste activități.” F.B.-42
„Doamna, ce fain e aici! N-aș vrea să se mai termine.” Sora Emei
„Vin că îmi place să mă joc și să cunosc alți copii.” Aida
„A fost super și azi, ca și data trecută”. Irina
Gazde pentru dirigintii din judet
Vineri, 24 februarie 2023, între orele 11 şi 16 s-a desfășurat Cercul pedagogic al profesorilor diriginți de gimnaziu din județul Suceava ,cu tema Managementul clasei. Consiliere și dezvoltare personală – experiențe de învățare.care, activitate pe care şcoala noastră a găzduit-o.
Au fost susţinute lecţii demonstrative la fiecare nivel de clasă gimnazială, astfel:
*** Clasa a V-a -Managementul învățării – Timpul, prieten sau dușman? – gestionarea bugetului de timp- profesor Jijie Alexandrina Mihaela Gabriela
*** Clasa a VI-a – Dezvoltare socio-emoţională – Către o destinație plăcută: starea de bine – profesor Aungurencei Gabriela
*** Clasa a VII-a – Autocunoaştere şi stil de viaţă sănătos și echilibrat – Atitudini comunicative well-being – profesor Pașcan Mihaela Loredana
*** Clasa a VIII-a – Managementul carierei – Pași în carieră-profesor Leonte Ștefan
Workshopuri derulate în paralel
***Strategii inovative folosite în ora de consiliere și dezvoltare personală – programa de CDP clasele gimnaziale – Prelucă Oltea
*** Instrumente de evaluare: portofoliul de învățare al elevului – Guzu Marian
*** Managementul clasei – Butnaru Nastasia
*** Ora de dirigenție – bune practici, activități și experiențe de învățare-programa de CDP clasele gimnaziale – Păstrav Smaranda
A fost lansat volumul Barometrul reușitei școlare nr.48 „Consiliere și dezvoltare personală – experiențe de învățare.
Activitatea s-a încheiat cu concluzii, reflecții și gânduri de luat acasă
A fost o activitate intensă, cu multe provocări, cu multe emoţii, cu mulţi copii, cu mulţi adulţi gata să asculte, gata să observe, gata să înveţe unii de la ceilalţi. S-au jucat împreună, au muncit împreună, au rezolvat sarcini de lucru împreună, ilustrând în mod practic ideea că pe parcursul vieţii avem mereu de învăţat.
A fost o zi de sărbătoare pentru cea mai nouă şcoală din oraş, o zi în care, împreună, am fost minunaţi!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)