Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas. Socrate
vineri, 30 iunie 2023
Cireșarii lui Creangă
În perioada 26-30 iunie 2023 s-a desfășurat în cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Creangă” Suceava a treia ediție a Școlii de vară Cireșarii lui Creangă.
Ca și în cazul primelor două ediții, echipa de organizare și adolescenții voluntari (majoritatea actuali sau foști elevi ai școlii) au pregătit pentru cei 110 elevi participanți din clasele pregătitoare- a IV-a activități deosebite și variate, desfășurate în cea mai mare parte outdoor, care au avut ca scop dezvoltarea abilităților pentru viață și formarea de atitudini pozitive față de sine și față de ceilalți. Provocarea organizatorilor a fost să transforme valori umane precum PRIETENIA, RĂBDAREA, CREATIVITATEA, CURAJUL, BUNĂTATEA în principii de viață transferate în situații reale. Activitățile din fiecare zi s-au desfășurat sub semnul acestor virtuți, iar elevii noștri au fost încântați să descopere impactul pe care acestea îl au la nivel personal și asupra relațiilor cu cei din jur. Atelierele de sport, pictură pe piatră și muzică din ziua de miercuri s-au desfășurat interactiv și într-un mod ludic, adaptat nivelului de vârstă, oferind participanților contexte relevante de învățare prin descoperire sau prin experiență personală. Aventura cu trenul de la Gura Humorului a venit cu joacă și distracție și cu provocarea de a crea versuri, dublată de bucuria de a-l cunoaște pe poetul Sorin Poclitaru, atât prin prezența dumnealui, cât și prin poeziile din cărticica pe care au primit-o. Lecția de călărie de la Mitocul Dragomirnei a testat celor mici curajul și încrederea în sine. În ziua de vineri voluntarii cercetași de la Centrul local ”Ținutul Fagilor” au provocat copiii să exerseze în jocuri cercetășești tot ceea ce au învățat în această săptămână minunată, mai ales valorile care animă și toate activitățile pe care ei le desfășoară în cadrul comunității.
Una din preocupările organizatorilor a reprezentat-o integrarea și sprijinirea elevilor cu cerințe educative speciale sau aflați în situații de risc, care au beneficiat de activități adaptate nevoilor și aptitudinilor personale și s-au bucurat alături de ceilalți colegi de toate surprizele pregătite. Tot în scopul integrării au făcut parte dintre beneficiari și copii de naționalitate ucrainiană, refugiați din cauza războiului, care au fost elevi audienți în cadrul instituției noastre în anul școlar precedent.
Proiectul a fost organizat și s-a desfășurat pe perioada suspendării grevei, ca activitate neremunerată susținută de profesorii voluntari, cu inițiativa și sprijinul Asociației de Părinți EDUCRED (Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, Președinte Constantinescu Gabriela), al conducerii școlii, al comunității locale și al sponsorilor atrași în program: S.C. LUCICOSM S.R.L., S.C. HARIVEX COM S.R.L. și CAR Fălticeni. Acesta s-a derulat în cadrul parteneriatului de lungă durată cu instituții importante precum: Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, Centrul Local Cercetașii României -„ Ținutul Fagilor” Suceava, CJRAE Suceava și, nu în ultimul rând, CAR Fălticeni, instituție prin bunăvoința căreia au fost premiați, pentru al doilea an consecutiv, toți elevii participanți.
Coordonatori
Prof. Dascălu Elena Laura
Consilier educativ, prof. Grădinariu Adriana Maria
Prof. Fărtăiș Dorina Paraschiva
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu