Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas. Socrate
luni, 2 iunie 2025
Bonjour, jeunesse!
Prezentă în rețeaua proiectelor europene încă din 2003, școala noastră continua să fie activă în cadrul parteneriatelor europene derulate sub umbrele Erasmus, mai mulți elevi și profesori fiind implicați, în acest an școlar, în activități educative comune, atât în vizitele făcute de ei în alte școli europene, despre care am informat la momentul potrivit, cât și ca gazdă a unor musafiri străini. De fapt, e un fel de a spune străini, pentru că, după vizitele reciproce, atât copiii, cât și adulții pot spune că sunt cel puțin amici. Sub sloganul "Erasmus: schimbând vieți, deschizând minți", proiectele de mobilitate europeană sprijină prioritățile și activitățile definite în spațiul european al educației, în Planul de acțiune pentru educația digitală și în Agenda europeană pentru competențe, pentru perioada 2021-2027 punând un accent puternic pe incluziunea socială, pe tranziția verde și cea digitală, precum și pe promovarea participării tinerilor la viața democratică. Și cât de mult avem nevoie de asemenea oportunități mai ales acum, într-o perioadă de atât de puternice frământări politice care pun sub semnul întrebării bunăstarea și echilibrul pe care Europa și-l construiește de 80 de ani! Cu un buget de 26,2 miliarde euro, programul Erasmus+, în cadrul căruia are și școala noastră acreditare, beneficiază de aproape dublul finanțării alocate programului care i-a precedat (2014-2020, când au fost cca 14 mld euro). După mobilitățile noastre în exterior, la sfârșitul lunii mai școala noastră a fost gazda mobilității făcute de o echipă de nouă elevi și doi profesori de la școala parteneră din Franța.
Urmărind ca principale obiective explorarea și compararea sistemelor educaționale, dezvoltarea abilităților de adaptare la noi contexte, dar și aprofundarea conceptului de cetățenie europeană, proiectul promovează învățarea pe tot parcursul vieții, ca premisă a dezvoltării sustenabile a societății europene, precum și colaborarea educativă și respectul pentru diversitate. Oaspeții din țara Micului Prinț au avut un program dens, care a creat un tezaur de momente memorabile, de amintiri ce vor rămâne repere pentru toți participanții. Oaspeții francezi au fost întâmpinați cu un moment artistic oferit de elevii școlii, moment urmat de un tur al unității de învățământ. Apoi, au participat la lecții interactive de limba franceză, fizică și educație muzicală, având ocazia să observe metodele moderne și tehnicile digitale utilizate în procesul didactic din această unitate școlară. Un meci amical de baschet a creat frenezie în sala de sport, contribuind în felul său la crearea de bună dispoziție.
Programul a mai inclus și vizite la Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean, Mănăstirea Sf. Ioan, Biserica Sf. Înviere, centrul orașului Suceava, precum și câteva dintre cele mai frumoase mănăstiri din patrimoniul UNESCO: Humor, Voroneț și Sucevița. A fost o nouă ocazie pentru ca Franța să ne cunoască la noi acasă, să înțeleagă modul nostru de viață și, împreună, să găsim cele mai bune metode de colaborare pentru ca, tot împreună, să construim o Europă în care să aibă loc fiecare.
Mulțumiri, Merci beaucoup Narcisa Tcaciuc!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu