Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas. Socrate
luni, 1 noiembrie 2021
Voluntari pentru verde, voluntari pentru curat
Trăim într-o lume de care se impune să avem grijă. Pentru noi și pentru cei ce vor veni. Pentru noi, pentru că fără suportul naturii n-am fi, și pentru cei ce vin pentru că ar trebui să ne amintim în fiece clipă, nu doar în campanii mai mult sau mai puțin mediatizate, că am luat planeta cu împrumut de la ei. Și ar mai trebui să avem grijă de mediul în care trăim și ca formă de respect, de prețuire pentru viețile care au fost cândva, vieți care ne-au dat și nouă viață. În acest spirit, elevi ai Școlii Gimnaziale Ion Creangă Suceava, unii împreună cu părinții lor, alături de cadre didactice ce le sunt mereu aproape, au hotărât să participe și în acest an la Campania Let`s Do It, Suceava! Din drag de natură, de orașul lor, de frumosul care ar putea să fie în împrejurimile acestuia. Au făcut acest lucru în 25 septembrie 2021, pentru că la data programată inițial, 18 septembrie, vremea nu a fost deloc prietenoasă cu micii voluntari.
S-a continuat, în fapt, acțiunea de sensibilizare a membrilor comunității și de consolidare a comportamentului civic-ecologist a voluntarilor implicați, precum și consolidarea unui parteneriat durabil cu responsabilii comunității locale pe teme de protejare a mediului natural prin participarea la campania națională Let’s do It, România! ca parte a celei mondiale, Let’s do It, World!
Obiectivele urmărite de echipa coordonată de prof. Viorica Croitor au fost:
creșterea nivelului de informare privind efectele poluării mediului natural asupra sănătății și calității vieții;
înțelegerea și asumarea statutului și rolului de voluntar, în general, și voluntar ecologist, în special;
promovarea atitudinii și a comportamentului pentru protejarea unui mediu curat și sănătos în comunitatea locală;
încurajarea tinerei generații să fie parte a mișcărilor și campaniilor sociale care ființează cu scopul de a informa, milita și acționa pentru o etică a protejării mediului natural de factorii nocivi ai poluării.
Cei peste 100 de participanți au adunat din păduricea Șcheia aproape 100 de saci cu gunoaie care murdăreau un spațiu ce ar putea fi atât de frumos! Și gunoaiele nu au ajuns acolo de niciunde; nu le-a adus vântul din depărtare, și nici nu au căzut din stratosferă. Gunoaiele acelea au fost aruncate acolo de oameni, fie din zonă, fie de la cine știe ce distanță: ambalaje de toate felurile, aparate electrocasnice, materiale textile, bucăți de mobilier... E de neînțeles cum se poate ca adulți, considerați responsabili, să se manifeste în acest mod. Ce mesaj transmit ei propriilor copii? Cum vor fi arătând curțile și gospodăriile lor? Mai ales că, în fiece toamnă, în cadrul acestei campanii, copiii noștri fac curat în respectiva zonă. Chiar nu vor fi având obraz, așa cum spuneau, pe vremuri, bătrânii noștri? E chiar atât de greu să duci resturile, gunoaiele, lucrurile care nu mai sunt utile, la locurile special amenajate în acest scop?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu