Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas. Socrate
vineri, 10 iunie 2022
A venit trenul din Franța
Da, da, a venit. A tras și la peronul nostru. 1500 de copii și 70 de cadre didactice urcă în vagonul vacanței. E o vacanță meritată, căci a fost un an școlar mai puțin obișnuit, de readaptare la școala normală, firească, după doi ani atipici, cu școala făcută de acasă, de sub plapumă,
din spatele unor buline colorate afișate pe displaiurile device-urilor electronice. Readaptarea nu a fost chiar simplă, dar s-a realizat. Chiar cu rezultate notabile la concursurile școlare la absolut toate disciplinele de studiu, copiii care au muncit pentru a contribui, în continuare, la construirea imaginii școlii fiind recompensați cu diplome și, din păcate, de prea puține ori cu cărți. Ne dorim să fim sănătoși cu toții și nădăjduim că viitorul an școlar fi-va și mai rodnic. Până atunci, toată lumea în trenul vacanței, mai puțin cei implicați în Evaluarea Națională. Pentru ei va veni o nouă garnitură, peste vreo două săptămâni. Până atunci, la drum, către toate colțurile lumii!
luni, 6 iunie 2022
Istoria văzută de cei mici
Luați cu emoțiile produse de absolvenți și activitățile lor, am neglijat pe cei care, ăn aceste zile, încheie ciclul primar. Piticii din clasele a IV a au și ei un program destul de aglomerat în această perioadă, căci și la ei se pun la cale serbări de final de școală primară, și excursii, și festivități de absolvire, și...Unii dintre ei, sub îndrumarea învățătoarelor lor, n-au uitat de ziua de Înălțare, zi în care, conform cutumei de acum, se sărbătorește și Ziua Eroilor, ziua celor care, prin spiritul lor de jertfă, au pus temelie țării în care, acum, locuim cu toții. În această zi, îmbinând obligațiile ce derivă din programele de studiu cu cele morale, de formare și consolidare a se ntimentelor patriotice, o învățătoare harnică și devotată (Mariana Andreuță) și elevii ei de clasa a IV a au derulat o activitate de suflet, pe parcursul căreia copiii au prezentat portrete de Mari Români și fapte de glorie ale poporului căruia îi aparțin. cu ajutorul unor postere colorate, cu informații scrise de mânuțe harnice, cu fotografii și însemne identitare, cu trimiteri la literatură, heraldică și numismatică, piticii aceștia simpatici au recreat, în felul lor copilăresc, o lume românească pe care merită să o prețuim și să o înălțăm. Bravo, copii! Mulțumiri, doamna învățătoare! felicitări tuturor!
duminică, 5 iunie 2022
Triumf pentru "Ion Creangă"
Deși trecerea prin pandemie ne-a scos puțin din ritm ca urmare a suspendării multor activități, anul școlar care s-a încheiat deja pentru cei de clasa a VIII a ne-a adus satisfacția reintrării într-un normal pe care ni-l dorim permanentizat. Absolvenții noștri s-au remarcat în numeroase concursuri școlare, aducând bucuria împlinirii atât părinților lor, cât și nouă, cadrelor didactice ce le oferim nu doar cartea de învățătură, ci și bucăți din sufletul nostru. Olimpiadele școlare, concursurile tematice locale, regionale ori naționale, evaluări chiar la nivel internațional (Cambridge) le-au dat posibilitatea să își verifice nu doar cunoștințele, ci și nivelul de anduranță, de rezistență la stres, de gestionare a emoțiilor, de management al timpului etc. Și unii dintre ei au obținut rezultate meritorii.
Miruna Bădăluță, Ștefana Buculei, Radu Gherman, Maia Crețu, Ioana Ciuc, Mihai Flisc, Matei - Limba română
Albert Verciuc, Teodora Matei, Andrei Olaru, Tudor Sofian, Mihai Gula - matematică
Miruna Bădăluță, Mihai Flisc- Biologie
Andrei Sfichi, Mihai Gula, Răzvan Onuț,Andrei Lăzărean- Engleză
David Hatnean, Daria Diac- istorie
Albert Verciuc și Mihai Gula- Educație tehnologică
echipa de handbal fete ( Claudia Bădăluță, Jessyca Frîncu, Beatrice Sandu, Andreea Onoiu)
echipa de baschet băieți (Ștefan Oanea, Tudor Sofian, Darius Savin, Rareș Chiticariu, Andrei Olaru, Ștefan Gogu, Albert Verciuc, Cezar Andronic)
Și cireașa de pe tort, CAMPIONII NAȚIONALI-2022, ONSS, la handbal:
Alexandru Haluca, Alessio Claudiu Hălănduț, Andrei Ștefan Hoștină, Rareș Andrei Ostafe, Nicolas Andrei Zapodianu, Iustinian Dănilă, Ilie Alexandru Munteanu, Daniel Popovici, Răzvan Buzu, Luca Cazac, Alberto Șorodoc, Alessio Gafencu
sâmbătă, 4 iunie 2022
Ștafeta succesului 2022
S-a încheiat încă un an școlar. Al douăzeci și optulea al funcționării Școlii Gimnaziale Ion Creangă din bătrânul oraș al Sucevei. Și-au încheiat studiile generale elevii celei de a douăzeci și patra noastră generație. În cadrul festivității de absolvire, ca în fiecare an, s-au comunicat numele șefilor de promoție (elevii care au încheiat studiile gimnaziale cu cea mai mare medie). În acest an patru elevi au încheiat studiile cu media generală 10: Teodora Matei (a VIII a A), Daria Diac și David Hatnean (a VIII a C) și Miruna Bădăluță (a VIII a D). Adolescenții aceștia frumoși au transmis, fiecare în felul său, mulțumiri tuturor celor care au contribuit la formarea lor, profesori și părinți, iar colegilor de generație le-au transmis urări de succes la Evaluarea Națională ce urmează curând, precum și în cariera pe care și-o vor construi ca adulți. Ca în fiecare an, și de această dată s-a transmis Cupa succesului generației următoare. În numele acesteia, au primit Cupa și s-au angajat să continue tradiția frumoaselor succese ale școlii gemenele Alexia și Amalia Burlacu și Iustin Andrișan din clasa a VII a C.
Rezultatele acestor copii, ca și cele ale tuturor absolvenților sunt cu atât mai meritorii cu cât vin după doi ani școlari atipici, cu cursuri făcute mai mult on line, cu măsuri de protecție care au pus bariere în calea relațiilor firești dintre membrii organizației școlare.
Le-am fost aproape tuturor acestor elevi merituoși și suntem convinși că în anii care vin ei și colegii lor vor confirma și se vor construi ca demni locuitori ai cetății.
vineri, 3 iunie 2022
Începe să ne fie dor
Da, începe să ne fie dor. Nu știu cât lor de noi, dar știu sigur că nouă de ei. Un dor de acela care doare. Nu, nu e o durere fizică. Nu e o durere care să treacă ușor cu un paracetamol. Nici cu calciu efervescent. Nici cu un masaj pe ceafă. Nu. E o durere ce se cuibărește undeva într-un colț de suflet și înțeapă, când și când, ca să nu te lase să uiți. Dorul acesta se leagă, acum, de un A. Și un VIII. O clasă de elevi. Absolvenți ai clasei a VIII a A. Cu A de la atenție. Și de la afecțiune. Și amiciție. 28 de adolescenți frumoși, cărora Adriana Maria Nichitean, învățătoarea lor, le-a făurit o temelie culturală solidă, iar Loredana Mihaela Pașcan, sufletista lor dirigintă, le-a modelat, cu ajutorul Cuvântului, rădăcini și aripi capabile să le asigure zbor înalt și siguranță în navigația prin viață. Amintiri, umor, proiecte de perspectivă, râsete cu gura la urechi, joacă, poze și pozne, flori și bomboane, perle ale lor și ale noastre, adulții din viața lor, momente academice și parodii, tinerețe și culoare, lacrimi și promisiuni, mulțumiri și visuri, drag și dor, recunoștință și nădejdi, excursii la tablă și Dinamo retrogradat, Gaudeamus și goluri marcate de profu de desen, regrete și catalog, mici discursuri și mari așteptări, urări și ... Și de toate.
A fost cursul festiv al unei clase tare frumoase. Au fost adolescenți haioși gata să se avâmte într-o nouă etapă a vieții lor. Au fost părinți bucurându-se de inocența și realizările copiilor lor. Au fost profesori încrezători în investiția lor profesională din cei nouă ani pe care Ștef și Tudor, Teo și Radu, Darius și Albert, Ilinca și Alexiile, Rareș și Luca și celălalt Luca, Dariile și Andreii, Ștefanii și Răzvan, Petronela și Evelina, Maria și Andreea și Vlad i-au petrecut în cea mai nouă școală din oraș.
Mi-aș dori să îi știu sănătoși și gata să se bată pentru ca visurile lor să devină realizări care să îi și să ne bucure. Să le strălucească ochii mereu de bucurie și să urce mereu către țintele lor înalte. Și chiar aș vrea să îi văd peste 10 ani, așa cum, în entuziasmul unei activități minunate, și-au promis și ne-au promis.
A fost, azi, VIII A. Cu A de la angajament. Și de la afecțiune. Și de la așteptare. Și de la dor. Ooooops! De la adorare.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)