vineri, 17 mai 2024

Colectia de diplome si medalii se mareste

Pentru unii, chimia este o limbă extrem de străină, în timp ce pentru alții pare o joacă. Așa cum unii au o ureche muzicală perfectă, iar alții sunt afoni. Ori cum unii se joacă cu penelul și culorile și creează adevărate opere de artă, în timp ce alții nu pot să mâzgălească un arbore, ori o margaretă. E firesc să fie așa. Pentru că suntem diferiți, și gândim diferit, și avem visuri și așteptări diferite, și muncim diferit. De asta omenirea este un uriaș evantai de personalități cu aptitudini și abilități atât de variate. Abilități care se conturează de la vârste mici și, antrenate, pot conduce la realizări deosebite. Copii cu aptitudini intelectuale și capabili de muncă susținută avem și noi, școala noastră, care în acest an are 30 de ani de existență. Parcă tocmai pentru a o celebra, copiii s-au întors de la competițiile școlare cu premii, spre bucuria lor și a noastră, a comunității din care face parte și Școala Ion Creangă. Printre acești copii, Robert Lavric și Alexandra Axinte, din VIII A. Duminică, 12 mai, a avut loc etapa Națională a Concursului de chimie Lazar Edeleanu. Robert a luat 85 de puncte, un punctaj excelent, având în vedere complexitatea subiectelor, punctaj care i-a adus Premiul II,iar Alexandra a obținut o mențiune prețioasă. Merită toate felicitările și mulțumirile noastre, cu atât mai mult cu cât mai au doar o lună până la Evaluarea Națională. Multumiri doamnei profesoare Camelia Cuțui pentru perseverență și pentru încrederea sădită în acești copii. Timpul va dovedi că a meritat și o va răsplăti.

marți, 14 mai 2024

Din nou pe podium!

Disciplinele socio-umane (educație socială, logică și argumentare, economie, sociologie, psihologie, filozofie) contribuie în mare măsură la formarea personalității elevilor, viitori adulți, cetățeni cu drepturi depline ai statului democratic. Ele trebuie să rămână discipline esențiale în pregătirea copiilor și adolescenților, având în vedere responsabilitatea noastră, a adulților de astăzi în construirea unor adulți responsabili, conectați la realitate, cunoscători ai valorilor sociale și culturale care să le permită să se manifeste deplin. În acest context, competițiile școlare care implică aceste discipline oferă, pe lângă alte obiective, șansa de a evalua gradul de conștientizare a faptului că cetățeanul trebuie să fie nu doar informat, ci și implicat în viața comunității în care trăiește și la dezvoltarea căreia poate și trebuie să contribuie. Olimpiada națională pentru științele socio-umane s-a desfășurat în acest an la Baia Mare între 27 aprilie și 1 mai. Au participat 375 de elevi și au fost premiați 57. Școala noastră a fost reprezentată de două echipaje la disciplina Educație socială. Ambele echipaje s-au întors premiate: Premiul II – echipajul format din Teodora Aungurencei și Alexia Miron și Mențiune- echipajul alcătuit din Mara Grămadă și Maria Zegrea. Festivitatea de premiere a avut loc la Colegiul Economic Nicolae Titulescu din municipiul reședință al județului Maramureș. De precizat că cele doua premii ale fetelor noastre sunt cu atât mai valoroase cu cât ele reprezintă două treimi din premiile delegației la etapa națională, liceenii obținând un singur premiu, III la Sociologie. Felicitări fetelor și profesorului lor mentor, Gabriela Aungurencei! Mulțumiri pentru contribuția la creșterea prestigiului școlii!

Istorie cu repetitie

Având în vedere că olimpiada națională de istorie antrenează, de la gimnaziu, doar pe cei de clasa a VIII a, de ceva vreme Inspectoratul Școlar Județean a inițiat și desfășoară Concursul județean de istorie Clio, destinat școlarilor din clasele V-VII care iubesc istoria și, în egală măsură, competiția. Sîmbătă, 11 mai 2024, Școala Gimnazială Șaru Dornei a găzduit faza județeană a Micii Olimpiade de Istorie Clio,ediția a X-a, la care au participat 174 de elevi din clasele V-VII. Cei mai mulți, 76, mulți aflați la prima lor competiție de anvergură, au fost înscriși la clasa a V-a, ca, de altfel, la fiecare ediție. La fiecare nivel au fost acordate premiile I, II și III și câte cinci mențiuni. Premiile au fost în bani, obținuți din sponsorizări, și în cărți oferite de profesorul universitar doctor VirgiliuȚârău, de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș Bolyai din Cluj. După susținerea examenului propriu-zis, elevii au făcut o excursie în Parcul Național Călimani însoțiți de un ghid, ori, la alegere, au vizitat Cazinoul Băilor din Vatra Dornei. De la școala noastră au participat 17 elevi (șase din clasele a V a, nouă din clasele a VI a și doi din clasele a VII a), trei dintre ei întorcându-se cu premii: Baban Sofia Mădălina - premiul I la clasa a VI a, Zoița Mihai Răzvan – premiul III la aceeași clasă a VI a și Cretu Alexandru – premiul III la clasa a VII a. Și ceilalți copii au obținut punctaje foarte mari, dar nu au ajuns printre premiați. Asta însă nu i-a descurajat, ei fiind hotărâți să participe și la edițiile următoare. Felicitări pentru rezultate lor și prof. Daniela Baltaru și mulțumiri tuturor pentru contribuția la creșterea prestigiului unității noastre școlare!

luni, 13 mai 2024

In elita nationala

Era început de am școlar. Preluam o altă clasă a cincea. Emoții și la ei, și la mine. Pentru că, oricât de mulți ani ți se încolonează în spate, ca vârstă și vechime, mereu rămâne loc și pentru noii învățăcei, mereu inima unui profesor are brațe cu care să-i îmbrățișeze pe cei ai căror ochi îl privesc ca pe un maestru. O asemenea pereche de ochi mă urmărea din banca a doua de la fereastră. Și nu doar ochii. Întrebările cu care m-a abordat, precum și răspunsurile oferite întrebărilor mele, mi-au dezvăluit nu doar o minte ageră și o educație aleasă, ci și o curiozitate inteligentă și o pasiune pentru lectură cum rar se mai întâlnesc azi.
Anii școlari în care am lucrat împreună aveau să îmi demonstreze că nu m-am înșelat. Curiozitatea, care e, poate, întâiul semn al inteligenței umane, a înflorit, iar lecturile i-au dat siguranță și verb, prezentările proiectelor pe care le avea de realizat, fie individual, fie în pereche, fie în echipă, fiind adevărate spectacole de elocvență, colegii și profesorul ascultându-l fascinați.
În ultimul an de gimnaziu am lucrat foarte puțin împreună, doar câteva săptămâni. Așa au fost vremurile. M-am bucurat să aud de la colega mea că vrea să meargă la olimpiada de istorie, așa cum îl îndemnasem în clasa a VII a. Știam că va face față cu succes provocării. Și nu m-am înșelat. La etapa județeană s-a clasat primul. Pe subiecte dificile, despre care colega mea, care a condus delegația Sucevei la Brașov, la etapa națională, spunea că nu au fost deloc ușoare, gimnazistul nostru a luat un punctaj foarte bun, 92,5 puncte, obținând mențiune și fiind unul dintre cei doi premiați ai echipei județului. Ceea ce e cu atât mai meritoriu, având în vedere că a fost prâslea echipei. Un Prâslea cel Voinic! Bravo, TUDOR DĂMIAN! M-am bucurat enorm la aflarea rezultatului. Ai pus o cărămidă frumoasă și solidă la edificiul care se numește Școala Gimnazială Ion Creangă Suceava. Ai contribuit, și nu doar cu această realizare, la scrierea istoriei unei școli care se străduiește să crească frumos. Fii sănătos și rămâi curios! Rezultatele nu vor întârzia să te răsplătească. Mulțumiri, prof. DANIELA BALTARU, pentru dragul cu care îi crești pe școlarii noștri! Să fie acesta doar începutul unor realizări remarcabile!