Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas. Socrate
luni, 12 aprilie 2021
Întâlnire de proiect Erasmus+. Vizită virtuală la Palermo
Şcoala „Ion Creangă” Suceava este partenerul a cinci școli europene în proiectul intitulat „Deliberative mediator leader students” (2018-1-TR01-KA229-059667-6).
Îniţiativa (şi coordonarea proiectului) aparţine unei şcoli turceşti, Ziya Gökalp Ortaokulu, din Hendek/ Sakarya, iar activităţile proiectului erau programate a se desfăşura pe parcursul a 2 ani, 2019 – 2020. Din păcate, pandemia provocată de SARS-COV ne-a împiedicat să ne putem desfășura activitățile de proiect programate în 2020, așa încât, cu acordul finanțatorului (Comisia Europeană), le-am reluat în acest an. Întâlnirea aceasta de proiect a fost.... altfel, restricțiile împiedicând mobilitățile programate în Sicilia și obligându-ne să ne vedem doar în generosul spațiu creat de Google pentru întâlnirile on line.
Pe fond, proiectul vizează ceea ce alţii utilizează de mai mulţi ani în şcolile occidentale: „peer mediation”. Nu e un concept nou, aşadar, doar că organizaţia noastră şcolară nu l-a utilizat până acum, nici teoretic, nici în activităţile practice. Scopul pe care ni l-am propus este acela de a crea o reţea de mediatori – profesori şi elevi – care, prin intervenţia lor promptă, să asigure un climat propice desfăşurării întregii activităţi şcolare, prin soluţionarea promptă şi reducerea conflictelor din şcoli, îmbunătăţind relaţiile dintre elevi (relaţii aflate într-un evident proces de degradare), dintre aceştia şi profesori, dintre elevi şi părinţi ori dintre profesori şi părinţi. Urmărim, înainte de toate, familiarizarea elevilor cu conceptul de mediere, precum şi exersarea unor role-play-uri pentru ca, odată înţeles mecanismul acesteia, să poată fi utilizată ca modalitate reală de soluţionare a situaţiilor tensionate, conflictuale din şcoli, ca alternativă la metodele utilizate acum – scăderea notei la purtare, eliminarea temporară, exmatricularea sau chiar abandonul şcolar.
Rețeaua de mediatori ne-am creat-o chiar în primul an de proiect, dar nu prea mai avem cum să o folosim. Dar nu trece ea. pandemia asta? Tot vom reveni la viața normală cândva și atunci vom relua o activitate care nu doar că place, dar este și eficientă.
Până atunci, gânduri bune, sentimente care au abundat azi în intervențiile participanților (cca 60), dorința de a ne vedea față în fațî și, cum a exprimat cineva, dorința de a proiecta un alt parteneriat școlar comun cât de curând.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu