Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas. Socrate
joi, 19 ianuarie 2023
”STOP VIOLENȚEI ÎN ȘCOALA MEA!”
Școala noastră derulează numeroase activități, unele dintre ele în aceeași perioadă de timp și într-o aglomerație cu care nu putem, uneori, ține pasul. Din cauza asta informația ajunge mai greu la toți membrii comunității școlare. Așa s-a întâmplat, de exemplu, cu activitățile antiviolență derulate în prima jumătate a lunii decembrie 2022. Ne-au parvenit acum informațiile complete de la coordonatorul de progra, prof. Narcisa Tcaciuc, și le dăm mai departe.
„A lupta contra violenţei şcolare înseamnă a ameliora calitatea relaţiilor şi a comunicării între toate persoanele angrenate în actul educaţional.” Dardel Jaouadi
Violența este una din marile probleme ale lumii contemporane. Cauze multiple (neglijarea copiilor, lipsa de informaţie, agresiunea mijloacelor mass-media, plecarea părinţilor la muncă în străinătate etc.) conduc la creşterea cazurilor de violenţă din şcoli. Complexitatea fenomenului ne determină să vorbim nu doar despre violenţa în şcoală, ci şi despre violenţă în general, dat fiind că între acestea există o legătură de determinare. Pe de o parte, de cele mai multe ori, copilul ia primul contact cu violenţa în cadrul familiei sale, extinzând apoi comportamentele violente asupra altor persoane din mediul extrafamilial. Pe de altă parte, comportamentele violente învățate în mediul extrafamilial se răsfrâng asupra membrilor familiei.
Proiectul nostru îşi propune să organizeze activităţi educative cu elevii claselor din școala noastră în vedere prevenirii şi diminuării cazurilor de violenţă în rândul copiilor, să consilieze atât copiii, cât si familiile acestora şi să promoveze comportamentele nonviolente prin activităţi specifice vârstei şcolare, conştientizarea importanţei relaţiilor interumane bazate pe înţelegere şi acceptare, asigurarea unui mediu de viaţă socială armonios, liniştit, sănătos şi sigur.
Proiectul de faţă îşi propune prin acţiunile pe care le conţine să sensibilizeze elevii, adulţii şi reprezentanţii instituţiilor partenere (Școală, Poliția locală) şi să acţioneze printr-un efort conjugat în prevenirea şi combaterea la nivel microsocial (grupurile şcolare, şcoala) şi la nivel macrosocial (comunitate) a fenomenului violenţei.
Acţiunile pentru elevi din proiect sunt: dezbateri de grup, expoziţie colaje şi afişe, prezentare multimedia, PPT-uri şi film. Acţiunile pentru cadrele didatice constau în prezentări a modelelor de bună practică.
,,A învăța că în viață, mai ușor se poate învinge ura cu dragostea, minciuna cu adevărul, violența cu abnegația, ar trebui să fie un element fundamental în educația oricărui copil.” Mahatma Gandhi
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu