Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas. Socrate
sâmbătă, 1 aprilie 2023
Hoinari în pădurea de la Adâncata
Suntem, cumva, în miezul Lunii pădurii, care este marcată, la noi, între 15 martie şi 15 aprilie. Săptămâna verde, pentru prima dată introdusă în programul nostru în acest an şcolar, se integrează perfect în acest interval în care, în 21 martie, este sărbătorită şi Ziua Internaţională a Pădurilor.
Azi, 31 martie, a fost una chiar verde pentru noi, Chiar dacă a plouat mocăneşte, au fost şi reprize de linişte care ne-au permis să ne bucurăm de vizita făcută la Ocolul Silvic Adâncata, acolo unde am fost primiţi ca nişte oaspeţi de soi, nu doar ca nişte copii în căutarea pădurii. 34 de elevi din clasa a IV a F (învăţătoare Daciana Flandorfer) şi 25 de elevi din clasa a VIII a A (diriginte Oltea Prelucă) au petrecut câteva ore cu sens şi cu frumos în mijlocul naturii.
Cu bunăvoinţa domnului Cătălin Diaconescu, director Romsilva Suceava, care a aprobat solicitarea noastră, am fost primiţi cu toată căldura şi prietenia de către doamna inginer Carmen Miheţiu, şefa ocolului (singura femeie şef de ocol silvic din ţară), de doamna Mihaela Moruz, contabilul şef al unităţii, precum şi de mulţi dintre angajaţii ocolului care lucrează în diverse compartimente.
Într-un mediu de poveste, în curtea aflată în pădure, copiilor le-a fost prezentată structura organizatorică a ocolului şi aspecte generale din munca silvicultorilor. S-au făcut observaţii asupra arborilor din imediata apropiere (stejar roşu, mesteacăn, paltin, tuia etc). Mesteacănul, de pildă, se străduia să dea silvicultorilor seva lui atât de apreciată, bogată în minerale şi vitamine.
Copiii au asistat, apoi, la plantarea unor puieţi de paltin. Li s-a explicat, cu răbdare şi în detaliu, fiecare etapă din dezvoltarea arborilor, fiecare pas al silvicultorilor în crearea puietului pentru plantările din fiecare primăvară. Copiii au pus întrebări la care li s-a răspuns cu multă bunăvoinţă, astfel încât să se înţeleagă, încă o dată, faptul că natura ne este leagănul de care trebuie să avem mult mai multă grijă decât avem acum. Au observat stupina din preajmă, câinii pe care doamna Miheţiu i-a salvat de pe marginea drumului unde fuseseră aruncaţi de fiinţe inumane. Au observat multitudinea de animale împăiate existente în interior (unii au spus că ele reprezintă clasa noastră!), au aflat diverse poveşti şi întâmplări cu şi despre animale prezentate de veteranul inginer silvic Horia Grozavu, cu o incredibilă energie, vervă şi bucurie.
Au primit câte un puiuţ de molid pe care să-l ducă acasă, să-l planteze şi să-l îngrijească. Până atunci, l-au plantat în ghivece pe care le-au primit de la gazde şi pe care le-au decorat cu materiale textile. Oh, ce pădure ar creşte în oraş dacă toate firicelele acestea verzi s-ar prinde şi ar creşte mari! Şi ce mândri vor fi copiii de azi atunci când, bunici fiind, le vor arăta nepoţeilor molizii veterani!
S-a vorbit despre lecţiile pe care le putem învăţa de la arbori: să stăm drept, să fim generoşi, să ne urmăm visurile, să avem răbdare, să ascultăm, să tăcem, să afişăm frumuseţea naturală etc, lecţii care ne-ar creşte ca oameni minunaţi.
Li s-a oferit apoi pachete de la KFC şi sucuri, spre surprinderea şi bucuria lor. S-au simţit preţioşi şi preţuiţi.
A fost o experienţă frumoasă, pe care ne-am dori-o repetată. Poate de 1 iunie.
Mulţumiri, gazde minunate!
Mulţumim doamnei Daciana Flandorfer şi clasei dumneaei pentru că ne-au luat şi pe noi, a VIII a A, într-o incursiune în natură!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu