Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas. Socrate
joi, 3 iulie 2025
Final de an școlar
Vineri, 20.06.2025, în curtea interioară a Școlii Gimnaziale „Ion Creangă ” Suceava, s-a tras cortina peste un nou an școlar. Pentru școala aceasta, anul școlar 2024/2025 a fost cel de-al XXXI-lea și el a însemnat al doilea an de activitate în condiții de șantier, pentru că unitatea condusă de prof. dr. Elena Luminița Martiniuc și Ionuț Bogdan Beligan a intrat într-un amplu proces de reabilitare prin PNRR. Oamenii școlii s-au mobilizat și, ca în atâtea alte rânduri, au dovedit că școala nu e doar sediul locului lor de muncă, ci și locul unde merită să investească suflet și efort pentru ca locul acesta să devină unul plăcut și generator de satisfacții. Și satisfacțiile nu întârzie să apară niciodată acolo unde copii și adulți muncesc împreună pentru mai binele tuturor.
Festivitatea de premiere a fost evenimentul ce a încununat munca de un an a tuturor, argument solid al opțiunii alegerii de către elevi și părinți să studieze la una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din oraș, locul unde se muncește la un nivel calitativ superior și unde cei mici au parte de alternative educaționale sănătoase. Acest lucru este confirmat în timp de numărul mare de rezultatele obținute de elevii unității de învățământ la diferitele olimpiade naționale, concursuri naționale, concursuri interjudețene și alte întreceri școlare la care școlarii lui Creangă au luat parte.
Au fost momente emoționante, pe « scena » evenimentului urcând toți elevii care au contribuit la creșterea prestigiului școlii lor și, de ce nu, la consolidarea imaginii unității de învățământ în cadrul comunității. Au fost apreciați și aplaudați șefii de promoție, care au transmis mulțumiri celor care au contribuit la construirea lor ca oameni serioși, demni și de încredere. S-a transmis trofeul succesului către reprezentanții următoarei generații de absolvenți, care, și ei, și-au luat angajamente în numele celor care vor duce mai departe entuziasmul, energia și, de ce nu, rezultatele impresionante ale celor care, iată, după nouă ani petrecuți în școala din Obcini, părăsesc cuibul formării lor inițiale.
Pe rând, apoi, au urcat să își ia diplomele elevii premiați la olimpiadele și concursurile pe discipline școlare, diplomele fiind oferite de profesorii care au trudit alături de învățăceii lor. Educație socială, Educație tehnologică, Limba română, limbi străine, istorie, geografie, matematică, informatică, chimie, religie, muzică, discipline sportive, tot evantaiul din catalog a fost prezent, spre bucuria premiaților, dar și a părinților și bunicilor prezenți în curtea școlii. Premiile acestea speciale au fost urmate, ca în fiecare an, de premierea elevilor la nivel de clase de gimnaziu, piticii din primar având, fiecare cu clasa și învățătoarea lui, propriile festivități de final de an școolar.
miercuri, 2 iulie 2025
Succes inspirat de muza Clio
Primesc, în continuare, de la cei care țin școala în viață, profesori dedicați, informații despre ceea ce se întâmplă, în continuare, în șscoala care mi-a fost casă timp de 29 de ani. De data aceasta, de la colega de la Catedra de istorie și sunt onorată să-i public aici, la o tribună virtuală, cuvintele din care răzbate doar bucuria succesului, nu și efortul uman, și consumul de timp, și sacrificarea propriei familii pentru ca niște copii care iubesc istoria să aibă mai multe șanse de afirmare. Felicitări și urări de sănătate și vacanță frumoasă tuturor!
Suntem nespus de mândri să anunțăm, încă o dată, rezultatele deosebite obținute de elevii Școlii Gimnaziale „Ion Creangă“ Suceava la disciplina istorie. Aceste performanțe notabile nu sunt o surpriză, ci confirmarea unui parcurs constant de excelență, construit an de an prin multă muncă, dedicare și studiu individual asiduu. Ne bucurăm să vedem cum elevii noștri pasionați de istorie, care au demonstrat performanțe remarcabile și în anii școlari precedenți, continuă să își depășească limitele și să își aprofundeze pasiunea pentru istorie.
Olimpiada de istorie, etapa județeană ne-a adus bucuria unui merituos loc II, pentru elevul Crețu Alexandru, clasa a VIII-a B, profesor îndrumător Baltaru Daniela.
La Concursul Național Interdisciplinar "La Școala cu Ceas", ediția a XXVI-a, de la Şcoala Take Ionescu, Râmnicu Vâlcea s-a remarcat elevul Tunea Ioan din clasa a VI-a F, care a obținut Mențiune, profesor îndrumător Nistor Alina.
Trei premii au obținut elevii pasionați de istorie în cadrul Concursului "În jurul arcului carpatic – suntem cu toți uniți", organizat la Liceul Teoretic "Miron Costin" Iași. Lucrul în echipă a dus la realizarea unor lucrări deosebite despre obiective istorice din județul nostru. Astfel, premiul I a fost adjudecat de elevii Olinschi Tudor Darius și Nemesniciuc Ares din clasa a VI-a F, îndrumător prof. dr. Martiniuc Luminița, Premiul II de către elevii Șperlă Rareș și Duduman Augustin din clasa a VI-a F, îndrumător prof. Nistor Alina și tot premiul II elevii Crețu Alexandru și Ciobanu Matei din clasa a VIII-a B, prof. îndrumător Baltaru Daniela.
Mica Olimpiada de istorie Clio aduce școlii noastre numeroase premii în fiecare an școlar. Concursul, care atrage în fiecare an peste 100 de participanți din județul Suceava, din acest an școlar are și etapă regională. Înainte de a enumera premianții, să vedem de ce CLIO?
În mitologia greacă antică, Clio este una dintre cele nouă Muze, fiicele lui Zeus și ale Mnemosynei (zeița Memoriei). Ea este Muza Istoriei, cea care inspiră și patronează scrierea și studiul trecutului. Rolul ei nu este doar de a înregistra faptele, ci și de a le glorifica, de a le păstra vii în memoria colectivă și de a le transmite generațiilor viitoare. Prin inspirația ei, istoricii reușesc să transforme simple evenimente într-o narațiune coerentă și plină de învățăminte. Faptul că un concurs de istorie a fost numit "Clio" nu este deloc întâmplător. Alegerea acestui nume subliniază importanța de a onora și de a stimula pasiunea pentru istorie în rândul elevilor de gimnaziu din clasele V- VII. Așa cum Muza Clio îi inspira pe istoricii antici să consemneze faptele glorioase ale trecutului, concursul Clio își propune să îi încurajeze pe elevi să devină ei înșiși mici "istorici", capabili să cerceteze, să înțeleagă și să interpreteze evenimentele care au modelat lumea.
Așadar, Muza Clio veghează asupra fiecărui tânăr care se apleacă cu seriozitate asupra paginilor istoriei, ghidându-i pașii în descoperirea adevărului și în înțelegerea profundă a moștenirii noastre culturale. Ea este un simbol al importanței memoriei și al rolului crucial pe care istoria îl joacă în definirea identității noastre colective. Și iată rezultatele:
Etapa județeană:
Premiul III - Amarie Ilinca Maria, clasa a V-a C, prof. Nistor Alina;
Premiul II - Cîrlan Matei, clasa a VII-a D, prof. Baltaru Daniela;
Premiul III -Mechetei David, clasa a VII-a E, prof. Baltaru Daniela;
Mențiune - Șarban Naomi, clasa a VI-a D, prof. Baltaru Daniela;
Mențiune - Cosovan Tudor, clasa a VI-a C, prof. Baltaru Daniela.
Etapa regională :
Mențiune - Amarie Ilinca Maria, clasa a V-a C;
Premiul III - Șarban Naomi, clasa a VI-a D;
Mențiune - Cosovan Tudor, clasa a VI-a C;
Mențiune - Baban Sofia Mădălina, clasa a VII-a D.
Aceste reușite sunt o dovadă a muncii asidue depuse de elevi. Ei au demonstrat nu doar o înțelegere profundă a evenimentelor istorice, ci și o capacitate remarcabilă de a interpreta și de a pune în context informațiile. Așa cum spunea Tucidide, marele istoric grec, „Istoria este o filosofie care se învață din exemple.” Elevii noștri au înțeles cu adevărat această filosofie, analizând critic faptele și dezvoltând o gândire independentă.
Istoria oferă instrumentele necesare pentru a naviga într-o lume complexă, pentru a înțelege prezentul și pentru a construi un viitor mai bun. Prin înțelegerea lecțiilor trecutului, ei devin agenți ai schimbării pozitive.
Felicitări tuturor!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)