joi, 27 iunie 2024

Gata de vacanță!

Premiu. Premiați. Premianți. Premiere.
E vremea materializării acestei familii lexicale acum, în parfumul încă persistent al teilor și în explozia de culoare a cireșilor. E vremea în care, unii mai dimineață, ori mai către lăsarea serii, școlile din România își recompensează cei mai merituoși elevi. E vremea în care elevii își văd eforturile răsplătite. Din păcate, în cele mai multe situații, recompensa e doar o bucată de carton colorat, numit diplomă, căci România educată cu 2% din PIB nu-și permite nici cărți, nici coronițe, nici… nici multe din câte ar trebui. Noroc cu părinții, doar că nu toți își permit să cumpere cărți, iar sponsori nu prea se înghesuie, căci nu e mare gheșeft cu școala. Festivitatea de premiere a încheiat, practic, acest an școlar. Teoretic, anul școlar se încheie la 31 august, până atunci unii au examene, și elevi și profesori, alții au școală de vară, așișderea elevi și profesori, cu toții având nevoie de odihnă după un an școlar dificil, cu școala toată un șantier care a măcinat răbdarea și nervii tuturor.
Felicitări șefilor de promoție, copii care au încheiat cu media 10 cursurile gimnaziale. Ei sunt: Tudor Dămian și Eusebiu Gabinat, din clasa a VIII a A, Teodora Robu, din clasa a VIII a B, David Popescu, Ștefania Manolache, Andrei Juravle, Iarina Căpușneac,Georgia Constantinescu și Alexia Dorobăț, din clasa a VIII a C.
Felicitări tuturor copiilor!
Succes elevilor de clasa a VIII a la Evaluarea Națională și apoi la repartizarea în licee! Recunoștință corpului profesoral pentru răbdarea, profesionalismul și dedicarea cu care și-au făcut datoria și în acest al treizecilea an de existență a Școlii Gimnaziale Ion Creangă Suceava!
Vacanță frumoasă tuturor!

vineri, 21 iunie 2024

Final oficial

Am vrut să întreb pe teribilul AI ce este un curs festiv. Am renunțat, gândindu-mă că o să mă bage în ceață, cotrobăind prin te miri ce universități și academii. Noi suntem încă mici și ne trebuie lucruri simple, ușor de înțeles, de făcut și, mai ales, de îndesat în trăistuța cu neuitare. Cursul festiv înseamnă ultimul sunet de clopoțel pe care o serie de copii îl aud în școala care, timp de mulți ani, le-a fost matricea formării intelectuale, a cristalizării principiilor și valorilor după care își vor croi viața de adulți. Ultima întâlnire oficială între diriginte și clasa de elevi pe care a coordonat-o. Ultimul apel, în ordinea alfabetică, așa cum e consemnată în catalog, al elevilor fiecărei clase de absolvenți. Un eveniment încărcat de emoție, care se va întipări pe vecie în memoria absolvenților ce sărbătoresc alături de colegi, prieteni, profesori și familie finalul unei etape a devenirii personale. Un eveniment de pus în buzunarul de la piept al inimii fiecăruia dintre cei 170 elevi care, în acest cireșar 2024, au devenit absolvenți ai celei mai tinere școli din oraș, Școala Gimnazială „Ion Creangă.” O ocazie specială nu doar pentru depănat amintiri, nu doar pentru derulat firul Ariadnei care i-a adus din clasa pregătitoare, când erau niște pitici plângăcioși, până în adolescența rebelă, nesupusă, ci și pentru conturat proiecte, pentru înșirat visuri și năzuințe, pentru imaginație debordantă și energie ce începe să se canalizeze întru găsirea Căii. Și a Cheii. E o generație energică, activă, cu numeroși participanți și premianți la concursuri științifice, cu sportivi talentați și harnici, cu copii implicați activ în viața școlii, cu muzicieni și dansatori, cu copii cu care am făcut și teatru popular, și expoziții de fotografii și desene, cu care am fost și în excursii de unde ne-am întors cu orizont cultural lărgit și cu prieteni buni…. Ne-au spus, oficial, „La revedere” în 14 iunie 2024:
• Clasa a VIII a A, profesor diriginte Dorina Murariu (matematică)
• Clasa a VIII a B, profesor diriginte Marian Guzu (matematică) • Clasa a VIII a C, profesor diriginte Dorin Isopescu (matematică)
• Clasa a VIII a D, profesor diriginte Cătălin Savin (geografie)
• Clasa a VIII a E, profesor diriginte Narcisa Tcaciuc (franceză)
• Clasa a VIII a F, profesor diriginte Elena Hreciuc (informatică)
Să fiți sănătoși, dragilor, și să dați, mereu și oriunde vă va duce viața, măsura a ceea ce aveți mai bun și mai frumos în voi. Și să nu uitați să zburați cât mai sus, că altfel vă rămân aripile mici.

joi, 13 iunie 2024

Gânduri pentru eroi

S-a înveșnicit, cumva, ca în ziua aceasta, de mare reverberație creștină, Înălțarea Domnului, noi, românii, să celebrăm pe cei pe sângele și pe oasele cărora ne-am clădit o țară – eroii neamului, cei cu trupurile îngropate în brazda adâncă a Patriei și cu sufletele ținând legat dimpreună acest Neam. Oamenii aceștia, cei mai mulți plecați de la coarnele plugului, s-au ținut cu ghearele și cu dinții de munții lor, de câmpiile lor, de râurile lor, punând stavilă, de multe ori, doar cu brațele goale hoardelor invadatoare. Oamenii aceștia, ale căror mâini erau obișnuite cu sapa, nu cu sabia, cu coasa, nu cu țeava de tun, cu glasul fluierului, nu cu canonada artileriei, au devenit pilonii și contraforții construcției noastre morale, etnice și spirituale, rădăcinile care încă ne țin în acest spațiu binecuvântat de Cer. Dacă nu vom ști să păstrăm aceste rădăcini vii, pulsânde, atunci mare lucru nu se va întâmpla atunci când, din varii motive, vom fi puși în situația, iarăși, de a ne tine de pământurile noastre.
În spiritual respectului profund pe care dascălii de azi ar trebui să îl sădească în mintea și sufletele micilor învățăcei, școala noastră a marcat prin câteva activități Ziua Eroilor Neamului, elevii ți profesori participtând la o altfel de lecție de istorie, în care au învățat despre eroi și eroism, respect și recunoștință,, admirație ți prețuire, credință și devotement, devotement și spirit de sacrificiu. A fost tinut un moment de reculegere la ora 12, atunci când clopotele bisericilor au trimis în văzduh ruga lor de mulțumire. . A fost realizată o expozitie cu desene ale copiilor, ilustrând scene de război pe care ni le-am dori a rămâne doar imaginare. A fost susținut și un mic moment artistic, cuprinzând cântece patriotice și recitare de versuri, acestea fiind creații ale Sabrinei Cozma, din clasa a V a A și doamnei profesor Daniela Baltaru.
Eroii neamului românesc Autor Sabrina Cozma , clasa a V a A Sub cerul României, sub soarele străbun, Eroii neamului, cu suflet de român, Au scris cu sânge cald, pe pagini nemurite Povestea lor de glorie, de lupte neclintite. Pe dealuri și prin munți, prin codrii de aramă, Eroii neamului au ridicat o flamă, Cu pieptul lor de fier, în fața sorții grele Au apărat tot neamul, au înfruntat durere. Viteazul Mihai, cu obștea lui în sânge, A construit o țară, pe dușmani îi înfrânge. Și Domnul Ștefan, în luptă neînfricat, Cu sabia în mână, Moldova a salvat. Rovine sau Vaslui, pe câmp de bătălie, Eroi s-au ridicat, credința să se știe, Cu scutul și cu spada, cu dorul în priviri Au apărat o țară și - au devenit martiri. Bătrânul Mircea, sub stelele tăcute, A înfruntat furtuna, cu brațul său de munte, Iar Țepeș vodă, cu turcii s-a luptat A apărat moșia, românii i-a scăpat. Eroii neamului român, cu inimi neînfricate, Au dat pământului străbun, speranțe luminate, Ei au pornit la luptă, strigînd cu glas de tunet Credința și poporul e tot ce avem pe lume. Astăzi, când ne-adunăm, la umbra crucii lor, Ne amintim de ei, de jertfa lor , cu dor . La fiecare monument, că - i soare sau e vânt Eroii sunt tot veșnici, sub cerul nostru sfânt. Cu fruntea sus, sperând spre un viitor curat, Promitem, dragi Eroi, că nu veți fi uitați. Cu lumânări aprinse vom înălța o rugă Ca voi, de sus , de acolo, să ne ghidați din umbră. Eroii acestui neam, poveste de lumină, Cu jertfa lor de aur, cu soarta lor divină, În inimile noastre, ei veșnic vor trăi Eroi ați fost și tot veți fi.
Nemuritorii Autor prof. Baltaru Daniela În ‘39, cerul Europei din nou s-a-nsângerat Și nimeni nu credea că lumea s-a schimbat. Șuierul gloanțelor din nou, mai tare se aude Vestind doar vremuri grele, moarte și durere..... Românii sunt trimiși să-și ceară dreptul De a avea o țară așa cum Le-a dat-o Domnul. Dar grijă mare au avut, mai marii Europei Să schimbe granițe, să schimbe lumi Și să întristeze totul. Când a venit un ordin scurt : Soldați, eu vă ordon să treceți Prutul! Românii nu au ezitat Și dintr-o dată s-au schimbat În Feți - Frumoșii din poveste Doriți de luptă, de dreptate, de dor nebun de libertate. Și au luptat … și-au biruit … Dar prețul vieții l-au plătit. Lacrimi multe au curs pe obrajii celor de-acasă, Iar multe mame au rămas cu umbra strângerii în brațe, Copii ce nu au spus vreodată - tată! Femei, ce-și strigă soții-n bătătură Și nu aud decât ecoul ce se sparge într-o picătură … de eternitate. În fiecare an, măcar o dat’ să ne gândim la Ei Și să-i simțim că sunt cu noi. Pios omagiu vă aducem toți. Și ne rugăm Odihnă veșnică s-aveți!
Clipe emoționante. Momente de reflecție. Mărturisire de credință. Glorie eternă eroilor români !

marți, 11 iunie 2024

Hărnicie răsplătită

Numele lui George Emil Palade ne reamintește mereu nu doar de premiatul Nobel, ca cetățean și savant american, ci și de incapacitatea statului român, de altădată, dar și de acum, de a valorifica mințile geniale care se nasc în spațiul nostru. George Emil Palade a fost un biolog și medic care a contribuit, cu studii și cercetări aprofundate, la dezvoltarea biologiei celulare. În cinstea lui și pentru a stimula interesul elevilor pentru biologie, s-a creat Concursul Național Școlar de biologie care poartă numele savantului născut la Iași în 1912. Este un fel de olimpiadă a celor mici, concursul adresându-se elevilor din clasele V-VII. Doamna profesoară Adriana Mihalcea, făcând o analiză SWOT pe domeniul dumneaei de competență, și-a exprimat dezamăgirea că, pentru gimnaziu, nu mai există, de câțiva ani, Olimpiada de Biologie. În acest an școlar are cel puțin satisfacția de a obține, cu unul dintre elevii săi, o mențiune la etapa națională a Concursului George Emil Palade. Să îi dăm cuvântul: „Un elev ca oricare altul, Așa mi s-a părut la primele ore de la clasa a V-a E. Răspundea corect la întrebările puse de mine. Era foarte liniștit, atent și harnic. Aparent, fără să exceleze. În teste însă, era cu el însuși și le rezolva foarte bine. Când am făcut selecția pentru concurs a fost printre primii din clasă (alături de Daria Stehneiov - Premiul al II-lea la concursul județean). Vorbesc despre elevul nostru strălucit, Țăruș Sebastian Iulian.
Când mi-a scris că a luat 81 de puncte m-am gândit la un posibil premiu. Dar defapt era pe locul de calificare națională, premiul I! Concursul "George Emil Palade" este singurul concurs național de biologie unde elevii pasionați pot să se afirme. Se mai numește și "Olimpiada mică" și are subiecte foarte dificile. Între paranteze pot să spun, cu amărăciune, că nu mai este Olimpiada de biologie la gimnaziu. După calificarea la faza națională, am urmat împreună un program de pregătire pe care Sebi l-a parcurs cu calm și dedicație. Mintea lui era ca un burete care absorbea rapid orice informație. Astfel, la faza națională a obținut 89 de puncte. Rezultatul era așteptat :Mențiune! Un elev care îmi dă satisfacția muncii mele de o viață!” Felicitări, Sebastian! Mulțumiri, doamna profesor Mihalcea! Succese și în viitor!

sâmbătă, 8 iunie 2024

RESPECT

În ziua de 31 mai, s-a organizat flashmob-ul „RESPECT - Plus armonie, minus violență”, activitate realizată în cadrul săptămânii „Stop violenței prin artă și mișcare”. Campania a fost inițiată de Ministerul Educației și coordonată, la nivelul I.Ș.J. Suceava, de către doamna inpector Tatiana Vîntur. La acest eveniment au participat elevii din clasele pregătitoare A. B, D, și cei din clasele a II-a B și a II-a D împreună cu doamnele învățătoare și d-ra prof. Iasmina Zepciuc. Cu energia caracteristică, d-na prof. Alexandrina Jijie a coordonat acțiunea, pe terenul de sport. Activitatea a promovat ritmul, mișcarea, veselia în rândul elevilor, în curtea școlii, dar și în cadrul altor activități extrașcolare, transmițând un mesaj puternic împotriva violenței, a bullyingului, a oricăror manifestări și comportamnte negative. Cu acest prilej am sărbătorit și Ziua Internațională a Copilului prin cântec și dans. E atât de frumos să îi vezi pe copii jucându-se împreună și e atât de important să crească frumos, respectându-se și ajutându-se reciproc! Și e atât de grozav ca tu, adult, să îi poți ajuta să devină prieteni, nu inamici. Cât adevăr a surprins Jorge Luis Borges în al său Poem pentru prieteni: ***************************** Nu pot să te opresc să nu te împiedici / Dar pot să îţi ofer mâna, să te ajut să nu cazi./ Bucuriile , victoriile si succesele tale, nu sunt ale mele./ Dar, sunt foarte bucuros când te văd fericit./ Nu judec deciziile pe care le iei în viaţă./ Mă limitez să te susţin, stimulându-te şi ajutându-te,/ dacă îmi vei cere. **********************

Scena premianților

Din când în când, câte cineva nu doar că vede, dar și prețuiește pe cei care investesc energie, și timp, și efort intelectual care îi scoate din zona lor de confort, toate acestea conducând la rezultate care bucură și entuziasmează: copiii excepționali și profesorii lor. Un asemenea eveniment, o festivitate consacrată excelenței în educație, performanței școlare a avut loc în 30 mai 2024 pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, maestra de ceremonii fiind Andreea Marin.
În cadrul evenimentului „Copiii pe primul loc”, organizat de Fundația „Ana – Inimă de copil”, peste 120 de elevi care au obținut premiile I, II și III la etapa națională a olimpiadelor școlare au fost recompensați cu diplome și premii în bani, alături de zeci de profesori care au clădit, în ani, spiritul competițional, încrederea în forțele proprii, orizontul cultural și competențele științifice ale acestor copii minunați. Printre cei care au participat la această gală dedicată celor care au onorat cartea de vizită a școlilor sucevene s-au aflat și Sara Năsăudeanu, premiul III la naționala de limbă italiană), și echipajul format din Teodora Aungurencei și Alexia Miron (premiul II la naționala de educație socială, coordonate de prog. Gabriela Aungurencei).
„Ne-am obișnuit ca de-a lungul timpului să sărbătorim ceea ce merită de apreciat și sunt încântată că județul Suceava se poate mândri cu atâția elevi de nota 10. Și cum în viață rezultatele cele mai bune vin de la echipele unite, așa e și în educație. Consider determinant aportul și efortul dascălilor care v-au fost alături pe parcursul acestor ani de pregătire. De aceea, cu recunoștință și respect, mi-am dorit ca ei să ne fie alături, să putem sărbători împreună dăruirea cu care ei au înțeles să-și ducă la îndeplinire menirea. Țin să le mulțumesc public atât dascălilor, cât și părinților, care își dedică timp și energie pentru ca acești copii să fie cei mai buni”, a remarcat președinta Fundației Ana-inimă de copil, organizatoarea evenimentului. A fost un eveniment care a arătat că avem elevi creativi și capabili de performanță și profesori care știu să îi dirijeze pe drumul spre performanță. Să le (și să ne) fie bine tuturor !