joi, 13 iunie 2024

Gânduri pentru eroi

S-a înveșnicit, cumva, ca în ziua aceasta, de mare reverberație creștină, Înălțarea Domnului, noi, românii, să celebrăm pe cei pe sângele și pe oasele cărora ne-am clădit o țară – eroii neamului, cei cu trupurile îngropate în brazda adâncă a Patriei și cu sufletele ținând legat dimpreună acest Neam. Oamenii aceștia, cei mai mulți plecați de la coarnele plugului, s-au ținut cu ghearele și cu dinții de munții lor, de câmpiile lor, de râurile lor, punând stavilă, de multe ori, doar cu brațele goale hoardelor invadatoare. Oamenii aceștia, ale căror mâini erau obișnuite cu sapa, nu cu sabia, cu coasa, nu cu țeava de tun, cu glasul fluierului, nu cu canonada artileriei, au devenit pilonii și contraforții construcției noastre morale, etnice și spirituale, rădăcinile care încă ne țin în acest spațiu binecuvântat de Cer. Dacă nu vom ști să păstrăm aceste rădăcini vii, pulsânde, atunci mare lucru nu se va întâmpla atunci când, din varii motive, vom fi puși în situația, iarăși, de a ne tine de pământurile noastre.
În spiritual respectului profund pe care dascălii de azi ar trebui să îl sădească în mintea și sufletele micilor învățăcei, școala noastră a marcat prin câteva activități Ziua Eroilor Neamului, elevii ți profesori participtând la o altfel de lecție de istorie, în care au învățat despre eroi și eroism, respect și recunoștință,, admirație ți prețuire, credință și devotement, devotement și spirit de sacrificiu. A fost tinut un moment de reculegere la ora 12, atunci când clopotele bisericilor au trimis în văzduh ruga lor de mulțumire. . A fost realizată o expozitie cu desene ale copiilor, ilustrând scene de război pe care ni le-am dori a rămâne doar imaginare. A fost susținut și un mic moment artistic, cuprinzând cântece patriotice și recitare de versuri, acestea fiind creații ale Sabrinei Cozma, din clasa a V a A și doamnei profesor Daniela Baltaru.
Eroii neamului românesc Autor Sabrina Cozma , clasa a V a A Sub cerul României, sub soarele străbun, Eroii neamului, cu suflet de român, Au scris cu sânge cald, pe pagini nemurite Povestea lor de glorie, de lupte neclintite. Pe dealuri și prin munți, prin codrii de aramă, Eroii neamului au ridicat o flamă, Cu pieptul lor de fier, în fața sorții grele Au apărat tot neamul, au înfruntat durere. Viteazul Mihai, cu obștea lui în sânge, A construit o țară, pe dușmani îi înfrânge. Și Domnul Ștefan, în luptă neînfricat, Cu sabia în mână, Moldova a salvat. Rovine sau Vaslui, pe câmp de bătălie, Eroi s-au ridicat, credința să se știe, Cu scutul și cu spada, cu dorul în priviri Au apărat o țară și - au devenit martiri. Bătrânul Mircea, sub stelele tăcute, A înfruntat furtuna, cu brațul său de munte, Iar Țepeș vodă, cu turcii s-a luptat A apărat moșia, românii i-a scăpat. Eroii neamului român, cu inimi neînfricate, Au dat pământului străbun, speranțe luminate, Ei au pornit la luptă, strigînd cu glas de tunet Credința și poporul e tot ce avem pe lume. Astăzi, când ne-adunăm, la umbra crucii lor, Ne amintim de ei, de jertfa lor , cu dor . La fiecare monument, că - i soare sau e vânt Eroii sunt tot veșnici, sub cerul nostru sfânt. Cu fruntea sus, sperând spre un viitor curat, Promitem, dragi Eroi, că nu veți fi uitați. Cu lumânări aprinse vom înălța o rugă Ca voi, de sus , de acolo, să ne ghidați din umbră. Eroii acestui neam, poveste de lumină, Cu jertfa lor de aur, cu soarta lor divină, În inimile noastre, ei veșnic vor trăi Eroi ați fost și tot veți fi.
Nemuritorii Autor prof. Baltaru Daniela În ‘39, cerul Europei din nou s-a-nsângerat Și nimeni nu credea că lumea s-a schimbat. Șuierul gloanțelor din nou, mai tare se aude Vestind doar vremuri grele, moarte și durere..... Românii sunt trimiși să-și ceară dreptul De a avea o țară așa cum Le-a dat-o Domnul. Dar grijă mare au avut, mai marii Europei Să schimbe granițe, să schimbe lumi Și să întristeze totul. Când a venit un ordin scurt : Soldați, eu vă ordon să treceți Prutul! Românii nu au ezitat Și dintr-o dată s-au schimbat În Feți - Frumoșii din poveste Doriți de luptă, de dreptate, de dor nebun de libertate. Și au luptat … și-au biruit … Dar prețul vieții l-au plătit. Lacrimi multe au curs pe obrajii celor de-acasă, Iar multe mame au rămas cu umbra strângerii în brațe, Copii ce nu au spus vreodată - tată! Femei, ce-și strigă soții-n bătătură Și nu aud decât ecoul ce se sparge într-o picătură … de eternitate. În fiecare an, măcar o dat’ să ne gândim la Ei Și să-i simțim că sunt cu noi. Pios omagiu vă aducem toți. Și ne rugăm Odihnă veșnică s-aveți!
Clipe emoționante. Momente de reflecție. Mărturisire de credință. Glorie eternă eroilor români !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu