vineri, 7 iunie 2024

Concurs

A devenit o tradiție ca, spre sfârșitul anului școlar, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava să găzduiască „Concursul anual de matematică şi limba română pentru elevii claselor a IV-a şi a VIII-a de la instituţiile de învăţământ preuniversitar din Municipiul Suceava.” Desfășurată, de ceva vreme, în parteneriat al Asociaţeia Profesioniştilor Colegiului Național ''Ștefan cel Mare'' Suceava cu Primăria și Consiliul Local Suceava, competiția a ajuns la cea de-a XXI-a ediție și s-a desfășurat pe 31 mai, în ajun de Ziua Copilului.
Cei 108 candidați la clasa a IV-a și 85 la clasa a VIII-a au susținut o probă scrisă cu subiecte din programele școlare specifice fiecărui ciclu școlar la matematică şi limba şi literatura română. E un bun prilej pentru ca, la final de ciclu de învățământ, copiii (și, în bună măsură, și părinții lor) să treacă printr-un exercițiu nonformal de autoevaluare a nivelului de cunoștințe, a abilităților dobândite, a talentelor exersate în relația cu profesorul de la clasă, a rezistenței la presiune, a capacității de asumare a tuturor emoțiilor pe care le presupune o competiție, fie ea și de palmares doar, nu și de carieră. Cu punctaje mai mari, sau mai mici, cu medalii, sau fără, fiecare participant a mai pus o cărămidă la procesul construcției de sine, o construcție care va dura toată viața și pentru care merită încurajați mereu.
Din școala noastră au participat mai mulți elevi de clasa a VIII a, remarcându-se Crușnischi Vlad, care a obținut premiul I și premiul special pt cea mai valoroasă lucrare la matematica, Teodora Robu, Mențiunea I, Tudor Damian, Mențiunea II. Interesantă a fost încurajarea lansată în final de directorul liceului gazdă celor care n-au urcat pe podium, aceea de a nu uita că toți sunt valoroși, făcând o comparație provocatoare, amintind că Arca lui Noe a fost realizată de amatori, iar Titanicul era proiectat de profesioniști.
Felicitări, copii, și profesori, și părinți care înțelegeți că, dincolo de protecție, copiii aceștia au nevoie și de competiție, că viața te pune mereu la încercări din care nu mereu ieși victorios, dar care îți forjează caracterul. Și, dincolo de specialiști, experți și savanți, noi avem nevoie și de caractere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu