miercuri, 27 aprilie 2011

Îndrăzneşte cineva să contrazică?????

Semialfabetizaţi şi cu mari probleme când vine vorba de socotit! Aşa ne vede Comisia Europeană, potrivit celui mai recent studiu.
Comisia a verificat ce progrese a făcut învăţământul în mai multe state europene, iar la noi a găsit o realitate cruntă: 40 % dintre români au dificultăţi atunci când scriu şi citesc.
Lingviştii români sunt de-a dreptul oripilaţi de rezultatele studiului european. Comparaţia este inevitabilă. În Occident doar 17% din populaţie are dificultăţi cu lectura, scrisul şi socotitul.
Mai prost decât noi în statisticile europene stau doar bulgarii. Un procent de 41% dintre ei scriu şi citesc greu.
Am preluat informaţia din presa zilei.
Am constatat că mulţi se oripilează când aud de asemenea constatări, îndreptând degete acuzatoare către UE, că e rău intenţionată, către guvern, că e nesim-it, către profesori, că nu-şi fac bine treaba, către oricine, oricând şi oricum, doar către cei care au dificultăţile respective nu. Se vede că nimănui, nici lor, elevilor de azi, nici părinţilor lor, nici măcar profesorilor lor, care le dau note aiurea, doar ca să scape de gura părinţilor şi inspectorilor, nu le pasă de ceea ce iese din şcoală după opt ani de aşazise studii: elevi care citesc pe silabe şi care, la sfârşitul unei propoziţii silabisite, nu ştiu să spună despre ce au citit; elevi care nu ştiu să facă o scădere(105-40), care nu ştiu să împartă la 10/100/1000(că de calculat media unei domnii în perioada fanariotă, care începe în 1711 şi se încheie în 1821, perioadă în care au fost 40 de domnii deja e de domeniul ştiinţific-fantasticului!)
Şi când mă gândesc că ceea ce ştie comisia aceea e o nimica toată pe lângă realitate....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu