joi, 7 aprilie 2011

Elevii noştri la o altfel de şcoală

"De nimic nu sunt în stare!" auzi spunându-se, tot mai des, despre cei care astăzi sunt în bancă. "Nimic nu vor să facă!" completează unii. "Nimic nu ştiu!" mai pun unii sare pe rană. "Sunt insensibili!" afirmă, plini de morgă, maturii care cred că lumea e gata să dispară odată cu generaţia lor. " Habar n-au să lege două cuvinte!" privesc de sus doamne trecute de prima tinereţe, considerând că programele după care au învăţat acum o jumătate de veac erau net superioare celor de azi.
Zilnic auzi, ca un laitmotiv, asemenea afirmaţii. Uneori eşti tentat şi tu, dascălul generaţiei ce stă azi în bănci, să-i califici asemeni celor din afara sistemului. Şi, din păcate, mulţi dintre elevii României anului de graţie 2011 îţi oferă argumente solide în acest sens. La prima oră încă n-au apucat să se trezească, la ultima sunt prea obosiţi; pe la jumătatea programului îi ia cu foame, ori cu sete, ori cu dor de codru verde...Ba îi doare ceva, ba au ceva super să îţi spună, ba încearcă să te ducă de nas cu vreo problemă închipuită, ba nu te văd, ba nu te aud...ba visează la Feţi Frumoşi ori Ilene Cosânzene...ba par să doarmă pe ei...ba fac şotii ca să îţi arate că există...ori că nu le pasă...ori ca să te vadă cum reacţionezi în situaţii limită...Doar cine a uitat că a fost cândva elev nu poate/nu vrea să îi înţeleagă şi nu este inundat de tropote de râs când, frumoşi, inteligenţi, imberbi, şcolarii de azi îţi pun răbdarea la încercare.
Se mai ivesc însă şi momente care te pun pe gânduri, care te fac să îţi pui întrebări, care vin să demonstreze că adolescenţii aceştia ştiu şi văd şi vor şi pot. Te surprind cu multiplele forme de exprimare a unei inteligenţe vii, care trebuie descoperită, stimulată, exersată, scoasă în lume. Sunt zile, ori măcar momente în care nu îţi recunoşti învăţăceii. Un asemenea moment a fost oferit de elevii clasei a VIII a E care s-au prezentat, din proprie iniţiativă, la Festivalul de Teatru pentru Tineret, organizat la Shopping City Suceava în colaborare cu Asociaţia Juventus şi Fundaţia ANA, Compania Teatrală Bucovina, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Suceava şi Promotorii Bucovinei, desfăşurat în 2-3 aprilie a.c.

Poate că, măcar pentru ediţiile următoare(acum a fost a III a) se va face ceva mai multă propagandă, pentru ca adolescenţii să nu uite şi să se pregătească mai asiduu. Le-a făcut plăcere teribilă să arate ceea ce le place pedagogului de şcoală nouă(Emi Iavorenciuc), revizorului şcolar(Bianca Găleată) şi şcolerilor "inşpectaţi"(colegii lor de la VIII E)!
Sigur că aşteptarea dinainte de spectacol nu a fost uşoară.
Sala era plină de spectatori
Juriul a muncit mult
Nu a fost doar bucuria unui rol nou, ori cea a primirii diplomelor. Bucuria s-a prelungit în atelierele de lucru în care au învăţat/experimentat diverse chestii actoriceşti, mijloace de exprimare mai mult ori mai puţin convenţionale, modalităţi de a găsi calea de exprimare proprie, originală, unică.

O experienţă frumoasă! O şansă exprimării personalităţii în devenire! O bucurie nestăvilită de a arăta că pot, că ştiu, că vor, că există! Bravo! De multe ori bravo! pentru Bianca Găleată ,Alexandra Apăvăloaie, Ana Maria Cojocariu, Anca Hodoroabă, Crina Vrânceanu şi, ultimii, dar nu cei din urmă, Emi Iavorenciuc şi Corneliu Sandu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu