duminică, 10 aprilie 2011

Lecţia de civică





Poliţia din prefecturile Miyagi şi Iwate, cele mai puternic lovite de catastrofele naturale din ultima lună, primeşte zilnic sume de bani. Nu este vorba de donaţii, de sponsorizări ori de creşteri salariale ci de banii, cutiile de valori şi casele blindate ale unor banci pe care cetăţenii japonezi le găsesc prin mocirla şi ruinele aşezărilor devastate şi le predau. Milioane de yeni(zeci de mii de dolari) se adună astfel, demonstrând(de parcă mai era nevoie!)verticalitatea unui popor cunoscut pentru hărnicia, punctualitatea şi responsabilitatea sa.
În condiţiile în care, conform afirmaţiilor oficiale, este puţin probabil ca aceşti bani să-şi găsească proprietarul(legile nipone prevăd termene scurte pentru revendicări, iar numărul morţilor şi dispăruţilor este unul foarte mare-27.000), sumele astfel obţinute vor ajunge la autorităţile locale, unde este nevoie de atât de multă muncă şi de atât de mari investiţii pentru a înlătura urmele cataclismelor.
Sunt fantastici oamenii aceştia aflaţi într-o asemenea suferinţă: nu urlă, nu se calcă în picioare, nu acuză, nu cerşesc. Pur şi simplu îşi continuă viaţa.
Pe când şi la noi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu