miercuri, 25 mai 2011

Despre un vernisaj-lecţie

Expoziţia-document intitulată "Francezi şi români în Marele război (1914-1918)" organizată de Departamentul de Nord din Franţa,a fost vernisată, marţi,24 mai 2011, la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 8 Suceava, graţie unei frumoase colaborări a unităţii şcolare cu Muzeul Bucovinei. Expoziţia cuprinde 12 panouri pe care sunt expuse texte şi imagini referitoare la istoria româno-franceză raportată la primul război mondial.
Realizată ca urmare a înţelegerilor convenite în protocolul de colaborare dintre Consiliul Judeţean Suceava şi Departamentul de Nord din Franţa, expoziţia reprezintă o minunată modalitate de a aduce istoria de acum un veac mai aproape de noi, cei mari, dar şi de elevii noştri. Copiii pot cunoaşte figuri şi momente majore din viaţa unor mari personalităţi care, într-o formă sau alta, au hotărât soarta lumii şi a noastră, a românilor, în timpul primei conflagraţii mondiale: regele Ferdinand I şi regina Maria, Alexandru Averescu şi Al. Vaida-Voievod, "spărgătorul de fronturi" von Mackensen, Generalul-prieten al românilor Henry-Mathias Berthelot,Cătălina Teodoroiu, I.I.C.Brătianu,Clemenceau, etc.
Pe lângă o altfel de oră de istorie, se poate derula şi o frumoasă lecţie de limbă franceză, căci textele de pe cele 12 panouri sunt redactate în limba lui Voltaire, copiii având astfel ocazia să-şi exerseze competenţele lingvistice făcând traducerea acestora.
Cei câţiva elevi şi profesorul coordonator de la şcoala noastră,participanţi la vernisarea expoziţiei, au avut astfel prilejul să audieze prezentările celor doi muzeografi, precum şi cea a doamnei profesoare gazdă-Magdalena Rangu- şi apoi au discutat timp de aproape două ceasuri despre familia regală, războiul de reîntregire şi actele de unire din 1918. a fost o altfel de lecţie pe care vă invităm s-o experimentaţi cu toţii. Merită! V-o spun Estera, Edi, Emi şi profa lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu