marți, 21 iunie 2011

Reflecţii pe marginea unui concurs

Cu ceva vreme în urmă aflam despre un concurs iniţiat de Asociaţia Prietenii Muzeelor Minovici- "Restaurator pentru o zi...pentru o viaţă" Preambulul prin care eram invitaţi în această competiţie suna astfel:
Suntem memoria noastră, spunea marele prozator Borges. Trebuie să avem un trecut pentru a putea avea un prezent şi un viitor. Acest trecut nu se păstrează de la sine. E nevoie de multă muncă, pricepere, dăruire. Arhitecţi, artişti, ingineri constructori, chimişti, istorici au grijă ca trecutul nostru - fie el un scaun, o pictură, o tapiserie sau o clădire de patrimoniu, un copac de sute de ani, o haină de pe vremea străbunicilor sau un manuscris vechi - să dăinuie.

Restaurezi oare un obiect sau recuperezi o lume? Restaurezi clădiri sau recuperezi valori? A restaura este doar un act de creaţie sau este şi o problemă de implicare şi responsabilitate în societate?

Te provocăm să fi „restaurator” pentru o zi. Restaurează imaginar ceva - un obiect concret (intră şi pe site-ul Muzeului Minovici, poate te inspiră ceva) şi povesteşte-ne transformarea acestuia. Dar mai ales restaurează altceva - dragostea de frumos, respectul pentru profesionalism, preocuparea pentru conservarea naturii, grija pentru cei în vârstă sau cu nevoi speciale, încrederea în adevăr, etc. şi povesteşte-ne această aventură imaginară dar necesară comunităţii din care faci parte.

Dincolo de imaginaţie dorim să vedem implicare şi angajament într-un proiect personal de restaurare (morală, socială, culturală, etc.), un proiect de (re)construcţie care să nu ignore ci să construiască în prelungirea frumosului şi binelui existent, un proiect în care să crezi şi să ne faci şi pe noi să credem că este necesar şi realizabil, prin tine, în România de azi.
Din cele 113 eseuri primite pentru Concursul "Restaurator pentru o zi….pentru o viaţă" au fost selectate într-o primă fază 24 de lucrări care vor intra în jurizarea finală.Autorii selectaţi de juriu pentru etapa finală au fost:
Chiru Ciprian Mihai
Furtună Eveline Desiree Elena
Constantinescu Flavia Andreea
Dragu Isabela
Gîbu Ana Maria
Zecheru Daniela-Cristina
Vîrlan Alexandra-Georgiana
Ungureanu Maria Magdalena
Turcu Alexandra-Nadina
Tomac Andrei Alexandru
Lăcătuş Andreea Elena
Petre Diana Mihaela
Petcu Andreea Gabriela
Mocanu Alexandra-Maria
Mărtinuţ Ovidiu
Lefter Marina
Istrate Andrei Valeriu
Gălătanu Mihai-Gabriel
Dinu Alina Nicoleta

Brăneanu Gabriela

Militaru Ioana Elisabeta
Udrescu Alexandru Ioan
Bobeico Doina
Moldovan Mara Alexandra

Gabriela a vorbit despre activitatea din cadrul grupului folcloric "Frunză verde...", care nu este rezultatul unui proiect personal, ci a unuia de echipă, acesta fiind motivul pentru care, deşi selectat în finală, eseul ei n-a fost printre premianţi. Nu-i bai; am ieşit în lume, ne-am făcut cunoscute dragostea pentru folclorul autentic şi pentru lumea satului românesc ce tinde, din păcate, să dispară. Altădată...cine ştie? poate vom convinge mai mult!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu